Ultra-Ortodoks Yahudilerin tecrit öfkesi: İsrail sokakları savaş alanına döndü

Saldırgan grup, bir Arap sürücüyü dövüp otobüsü ateşe verdi. Kendisi de saldırıya uğrayan Bnei Brak Belediye Başkanı Rubinstein ise güvenlik güçlerinden şehri terk etmelerini istedi

Koronavirüs salgınında endişe verici bir noktaya ulaşan İsrail'de alınan sıkı pandemi tedbirleri okulları ve sinagogları kapatılan Ultra-Ortodoks Yahudilerin büyük tepkisiyle karşılaştı.

Öfkeli kalabalıklar polisle karşı karşıya geldi, bir otobüsü taşlayıp bir başka otobüsü ateşe verdi. İsrail basınında çıkan haberlere göre kalabalık grubun Arap sürücüyü otobüsten indirip dövdüğü ve sonra da aracı ateşe verdiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İtfaiye ekipleri olay yerine ulaşamadan araç tamamen küle dönerken, otobüsün patlamasından endişe duyan bölge sakinleri yaşadıkları yerlerden tahliye edildi.

Diğer yandan alevlerin civardaki elektrik kablolarının yanmasına yol açmasıyla birlikte Ultra-Ortodoks Yahudi ağırlıklı kentin bazı kısımları karanlığa gömüldü.

Times of Israel gazetesinin haberine göre, Tel Aviv yakınlarındaki Bnei Brak'ta pazartesi günü erken saatlerde bir grubun iki otobüse saldırıp birini ateşe vermesi sonrasında polis ekipleri isyancıları dağıtmak için ses bombası kullandı.
 


Jerusalem Post gazetesi de Bnei Brak'taki eylemcilerin yolları kapattığını, polise ve basın mensuplarına saldırdığını, çöp kutularını ateşe verdiğini aktardı.
 


Bir video kaydında Ultra-Ortodoks kalabalığın iki polisin etrafını sardığı ve polislerden birinin uyarı için havaya ateş açtığı görüldü. Yetkililer olayla ilgili yaptıkları açıklamada, diğer polisin başına isyancı grup tarafından taş atılması yüzünden hastaneye kaldırıldığını bildirdi.
 


Öte yandan şehrin sokaklarında polisin sert müdahalesini eleştiren Bnei Brak Belediye Başkanı Abraham Rubinstein, şiddet olaylarından sorumlu tuttuğu güvenlik güçlerinden şehri terk etmelerini istedi.

Kendisi de öfkeli kalabalığın taşlı saldırısına maruz kalan ve korumalarının biber gazı kullanmasıyla tehlikeden uzaklaştırılan Rubinstein, "İsrail polisi günlerdir şehrimizde devam eden yıkımın suçunu taşıyor" dedi.

Rubinstein ayrıca, polis ekiplerinin şehir sakinlerine karşı provokatif bir eylem içinde olduğunu ve halkı toplu halde cezalandırdığını iddia etti.

Polis birimlerinden yapılan yazılı açıklamada, otobüsü kundaklamanın yanı sıra acil müdahale çalışanlarına zarar vermeye kalkışma ve halkı tehlikeye atma suçlamalarıyla 4 kişinin tutuklandığı kaydedildi.
 


Jerusalem Post şiddet olaylarının Bnei Brak'la sınırlı kalmadığını ve Kudüs'le Aşdod'da da sokakların karıştığını aktardı. Gazetenin haberinde, Kudüs'te metro hattındaki bazı araçların camlarının indirildiği ve taşıtların yüzeylerine zift fırlatıldığı belirtildi.

İsrail pazar günü aldı kararla, koronavirüsün mutasyona uğramış türlerinin ülkede daha fazla yayılmasını önlemek için yurt dışından gelen uçuşları 6 günlüğüne askıya almıştı.


Independent Türkçe, Times of Israel, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU