Edebiyattan sinemaya: Kimliğini arayan bir ajan; Jason Bourne

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için James Bond'un güçlü bir alternatifi olan Jason Bourne'u yazdı

Romanlarında genellikle hükümet sırlarını, yolsuzluklarını konu edinen ve kirli işlerin döndüğü bu karanlık dünyayı kurguladığı karakterler ile aydınlatmaya çalışan casus romanlarının ünlü yazarı Robert Ludlum'un 1980 yılında yazdığı "The Bourne Identity" adlı kitap ilk defa 1988 yılında yaklaşık üç saatlik bir mini dizi olarak televizyona uyarlanır.

2002 yılından itibaren de sırasıyla; Doug Liman, Paul Greengrass ve Tony Gilroy yönetmenlikleriyle beyaz perdeye taşınan bu güçlü hikâye ile birlikte dünya sineması, Ian Fleming tarafından 1952'de yaratılan hayali bir İngiliz ajanı olan James Bond'a güçlü bir alternatif olarak Jason Bourne karakterini kazanmış olur.

Üstelik ajanlık kariyerinde genelde şans faktörüyle hareket eden ve karakter olarak daha elitist duran James Bond'un aksine, kendi kişisel tarihinin izini sürerken tamamen zekasını kullanan ve sınıfsal olarak topluma daha yakın duran Jason Bourne, yeni nesil tarafından da kısa sürede benimsenir.
 


Kimliğini arayan bir ajan; Jason Bourne

Bourne serisi her ne kadar casus filmlerinin olmazsa olmaz denebilecek yüksek teknolojiye dayalı istihbarat ve çarpıcı aksiyon sahneleri ile dolu olsa da seyircinin filmin kahramanıyla birlikte eş zamanlı olarak takip ettiği derinlikli bir "kendini keşfetme" sürecindeki felsefesiyle emsallerinden ayrışarak bağımsız bir türe dönüşmeyi başarır.

Siyasi entrikalar, komplo teorileri, mafya, uluslararası silah ve uyuşturucu ticareti gibi konularda içi içe geçen heyecan veren kurgularıyla 80'li yılların en iyi politik-gerilim yazarlarından olan Robert Ludlum'un yarattığı güçlü ve başarılı ajan karakteri Jason Bourne, artık tüm dünyada tanınmaktadır.
 


Ünlü yazarın geçirdiği kalp krizi sonucu 2001 yılında vefatından sonra Ludlum Vakfı, yazarın en ünlü eserlerinden biri olan Bourne serisini devam ettirme kararı almıştır ve yakın arkadaşlarından Eric Van Lustbader bu seriyi yeni öykülerle hala sürdürmektedir.
 


Altın Kitaplar'ın Gülten Suveren'in çevirisiyle Türkçe'ye kazandırdığı fakat bildiğim kadarıyla şu an stok dışı olan romanların kahramanı olan Jason Bourne karakteri ise Matt Damon'un unutulmaz performansı ile beyaz perdede hayat bulmuştur.

Yapım şirketi bu rol için Matt Damon'dan önce Russell Crowe ve Sylvester Stallone gibi isimleri düşünmüş ancak sonuçta Matt Damon'da karar kılınmış; bence çok da doğru bir seçim olmuş zira filmden önce aldığı dövüş ve silah eğitimleriyle en tehlikeli sahnelerde bile dublör kullanmadan filmde gerçekten harika bir performans ortaya koymuştur.
 


Bunun yanı sıra, belki henüz James Bond'un şu ana kadar uğradığı ülke sayısına erişememiş olsa da Bourne'un birçok yabancı dil konuşma ve farklı kültürlere adapte olma yeteneği ile seyircisini her bölümde farklı bir dünya turuna çıkarması da doğrusu seyahat etme arzumuzu olabildiğince kabartır.

Ayrıca hikâyenin geçtiği evrende kozmopolit ve küresel bir dünya görüşünü de temsil eden Bourne'un komplolar ve gizli hükümet programlarıyla bezediği temaları günümüz dünyası için de geçerli olan bir evrensellik taşıdığı için güncelliğinden pek bir şey kaybetmemiştir.
 


Casus filmleri türüne daha hümanist ve gerçekçi duygular getiren ve tabiri caizse bu türü adeta yeniden tanımlayan Bourne, beş bölümlük serisiyle Digitürk ve beINCONNECT'in ocak ayı yayın kuşağında, seri filmler kategorisinde karşımıza çıkınca onun bu kendini arayış sürecini yeniden hatırlayalım istedim ve ünlü yazarın sürükleyici romanlarından uyarlanmış olan bu beş filmi sizin için kısaca özetlemeye çalıştım.
 


Bu kısa özetler her ne kadar bir miktar spoiler içeriyor olsa da öyküye eşlik eden bu bilgileri filmin her karesinde görmenin, her şeyin tam karşınızda olup bittiği duygusuyla filmleri seyretmenin heyecanına zerre zarar vermeyeceğinden son derece eminim.

Eğer hala Bourne evreninde eksik parçalarınız varsa o halde buyurunuz bu eksik parçaları tamamlamaya…


Geçmişi Olmayan Adam

Yönetmen: Doug Liman / Oyuncular: Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper, Clive Owen, Brian Cox, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Gabriel Mann, Walton Goggins, Josh Hamilton, Julia Stiles, Orso Maria Guerrini, Tim Dutton, Denis Braccini, Nicky Naudé, David Selburg, Demetri Goritsas, Russell Levy, Anthony Green, Hubert Saint-Macary, David Bamber, Gwenaël Clause, Emanuel Booz, Philippe Durand, Vincent Franklin, Paulette Frantz, Thierry René, Roger Frost, David Gasman, Harry Gilbert, Delphine Lanson, William Cagnard, Kait Tenison, Joseph Beddelin, Rainer Werner, Katie Thynne, Aaron Lilly, Ronald Benefield, Bradley J. Goode, Troy Lenhardt, Joshua McNew, Joe Montana, John Pawlikowski, Michael Rix, Brad Rizer, Andrew Webster, Houston Williams, Alain Grellier, Arnaud Henriet, Jean-Yves Bilien, Danny Erskine, Elwin ‘Chopper' David, Roberto Bestazzoni, Ludovic Boulnois, Brian Huskey, Jimmy Jean-Louis, Alexander Karmios, Eric Moreau / Süre: 119 dakika
 


Hikâyede yaratılan atmosfer ve tasvirler göz önüne alındığında yazıldığı tarihe göre yaratıcılığın takdir edilmesi gereken romanda sinema filminde bulamayacağınız pek çok ayrıntı varsa da film ana olay örgüsüne sadakatiyle oldukça iyi bir uyarlama olmuştur.

Matt Damon'un hayat verdiği Jason Bourne ve Franka Potente'nin hayat verdiği Marie Kreutz karakterleriyle yükselen serinin 2002 yılında çekilen The Bourne Identity adlı ilk bölümü; bir casusun gizemli hikayesiyle beslenen aksiyon dolu bir gerilim filmidir.
 


Film, Jason Bourne'un Akdeniz açıklarında, Marsilya'nın altmış mil güneyinde yol alan bir balıkçı teknesinin mürettebatı tarafından kurtarılmasıyla başlar.

Bourne neredeyse ölü bir şekilde denizden çıkarıldığında sırtında kurşun delikleri vardır ve tamamen bilincini kaybetmiş bir haldedir.
 


Şiddetli amnezi nedeniyle geçmişe yönelik hiçbir şeyi hatırlayamayan Bourne'un canını dişine takarak kim olduğunu bulmasını sağlayacak elindeki tek ipucu; kalçasından çıkan bir kapsüle şifrelenmiş olan Zürih'teki bir banka ismi ve hesap numarasıdır.
 


Geçmişi bilinmeyen ve geleceği de şüpheli olan Jason Bourne'un eski hayatını öğrenmek üzere çıktığı bu yolculukta kendisinin, merkezi Virginia eyaletindeki Langley'de bulunan Treadstone Programı kapsamında çok gizli operasyonlar yürüten CIA'in karanlık ve kirli dünyasının bir parçası olduğunu öğrenmesi onu sarsıcı bir kimlik çatışmasıyla baş başa bırakır.
 


Kendisi hakkında yeni bilgiler edindikçe, kimselerde olmayan çok özel yetenekleri de ortaya çıkmaya başlayacaktır ve geçmişi olmayan bu adamın peşinde, onun hayatına son vermek isteyen azılı suçlular vardır.
 


Özel eğitimli askerlerin geçmişini duygularıyla birlikte sıfırlayarak kusursuz ve itaatkâr suikastçıların yaratılması olayına dayanan oluşumun ilk deneği olan Jason Bourne, kendisine verilen görevlerde beklenilenden üstün başarı gösterince yeni deneklerin katılımıyla projenin devamlılığı sağlanır.
 


Ancak Bourne'un Afrika'daki çalışmalarıyla teşkilat için bir tehdit olarak görülen Nijeryalı diktatör Nykwana Wombosi'ye karşı düzenlediği iddia edilen suikast girişiminde başarısız olması hem teşkilatta hem de Treadstone yapılanmasında dengelerin bozulmasına sebep olur ve proje askıya alınır.

Nihayetinde operasyonun temelini oluşturan program; Zürih, Paris, Güney Fransa, New York, Washington ve Çinhindi sokaklarında nefes nefese geçmişin izini süren Bourne tarafından deşifre edilince sonlandırılır.
 

 

Medusa Darbesi

Yönetmen: Paul Greengrass / Oyuncular: Matt Damon, Franka Potente, Brian Cox, Julia Stiles, Karl Urban, Gabriel Mann, Joan Allen, Marton Csokas, Tom Gallop, John Bedford Lloyd, Ethan Sandler, Michelle Monaghan, Karel Roden, Tomas Arana, Oksana Akinshina, Yevgeni Sitokhin, Marina Weis, Tim Griffin, Sean Smith, Maxim Kovalevski, Patrick Crowley, Jon Collin Barclay, Sam Brown, Shane Sinutko, Barnaby Smith, Dominique Chiout, Wanja Mues, Aleksey Shmarinov, Stephan Wolf-Schönburg, Olov Ludwig, Keshav Nadkarni, Violetta Grafin Tarnowska Bronner, Alexey Medvedev, Aleksandr Dubina, Aleksandr Boev, Claudio Maniscalco, Aleksey Trotsenko, Victoria Unikel, Oksana Semenova, Vitaliy Abdulov, Dirk Schoedon, Ivan Shvedoff, Denis Burgazliev, Nick Wilder, Victor Alfieri, Hélène Cardona, Chris Cooper, Tulsi Ram / Süre: 108 dakika
 


Okurken kendinizi kaptırdığınız tempodan dolayı her satır sanki bir kalp atımı hızında ilerleyen serinin ikinci romanından uyarlanan filmin bu defa daha kanlı geçen olay görgüsünde; Çin Başbakan Yardımcısı'nın beklenmedik bir suikaste kurban gitmesi ve adamın öldürülme yöntemi hiç beklenmedik bir ismi akla getirir.
 


Tüm dünya liderlerinin adını anmaktan korktuğu bu isim Jason Bourne'dan başkası değildir.

Ama nasıl olup da yaşadığı, neden geri döndüğü ve sıradaki ismin kim olduğu gibi sorular herkesin korkulu rüyası haline gelmiştir.
 


İlk filmin başarısından iki yıl sonra daha karmaşık ve derin bir hikâye ile geri dönen Jason Bourne, olağanüstü yetenekleri ve bilinmeyen geçmişiyle ölümcül yolculuğuna bu bölümde de devam eder.

2004 yılında çekilen The Bourne Supremacy; ilk filmden edindiğimiz bilgiler ışığında olay örgüsünü genişletirken, nitelikli aksiyon, dövüş sanatları ve heyecan uyandıran kurgusuyla Bourne'un insani ve ahlaki iç çatışmasının trajik boyutlarını da daha belirgin hale getirir.
 


Film, Hindistan'ın sayfiye bir bölgesinde Marie Kreutz ile birlikte inzivaya çekilmiş olan Bourne'un gece uykusunda gördüğü düşler ile başlar.

Bölük pörçük olan bu görüntülerin kabustan ziyade onu gerçek kimliğine doğru götürecek geçmişe ait parçalar olduğuna inanan Bourne, Treadstone Operasyonu'nu dağıttığı günden beri hatırlayabildiği ne varsa bir deftere not alır.
 


Bu sırada Rus petrol kralı Yuri Gretkov tarafından Gizli Servis'ten kiralanan bir tetikçi Hindistan'da Jason Bourne'u öldürmek üzere ortaya çıkınca ortalık hareketlenir ve yeniden bir ölüm-kalım mücadelesi başlar.

Hindistan'da bir sahil kasabasında sevgilisi Marie ile sakin bir yaşam sürdürmeye çalışan Bourne'un hayatı, izini bulan tetikçinin eylemleri sonucunda yeniden altüst olur.
 


Diğer taraftan 6400 kilometre uzakta, Berlin'de CIA Müdür Yardımcısı olan Pamela Landy, teşkilatın içindeki bir köstebeği ortaya çıkarmaya yönelik bir operasyon düzenlemektedir, fakat tam her şeyin istediği şekilde ilerlediğini düşündüğü bir anda gizemli bir katil operasyonu sabote eder ve Landy'nin görevlendirdiği operatörleri öldürür.

Olay mahallinde yapılan incelemeler sırasında delil olarak bulduğu parmak izlerin Jason Bourne'a ait olması, iki yıl önce kapanmış olan Treadstone dosyasını yeniden açmasına sebep olur.
 


Yaptığı araştırmalar sırasında bu programın Blackbriar Projesi olarak daha kapsamlı bir şekilde sürdüğünü öğrenen Landy, olayı detaylı takip edebilmek üzere tüm hassas bilgilere ulaşabileceği şekilde yeniden yetkilendirilir ve böylelikle Landy, Jason Bourne'un peşinde düşer.

Bu arada bir başkasının kendi ismiyle cinayetler işlediğini öğrenen Bourne ister istemez Pamela Landy'nin davasına karışır ve en önemlisi; demokratik bir idealist ve reformist bir milletvekili olan Rus Başkan Yardımcısı Vladimi Neski'nin şüpheli bir şekilde öldürülmesi üzerine yaptığı araştırmalarda onun ölümünden kendisinin sorumlu olduğunu hatırlamaya başlar.
 


Bir Bourne seyahatnamesi olarak da yaklaşabileceğimiz serinin bu bölümünde; sıcak Goa plajlarından başlayıp soğuk Moskova sokaklarına doğru uzanan yolculuğunda Jason Bourne, Pamela Landy'nin de desteğiyle gerçek kimliğine bir adım daha yaklaşır.

Ancak bu kez başarması gereken yalnızca hayatta kalmak değil, tüm dünyanın kaderini çizecek olan bir planı da açığa çıkarmaktır.

 

Son Ültimatom

Yönetmen: Paul Greengrass / Oyuncular: Matt Damon, Julia Stiles, David Strathairn, Scott Glenn, Paddy Considine, Edgar Ramírez, Albert Finney, Joan Allen, Tom Gallop, Corey Johnson, Daniel Brühl, Joey Ansah, Colin Stinton, Dan Fredenburgh, Lucy Liemann, Bryan Reents, Arkie Reece, John Roberson, Russ Huards, Mark Bazeley, Sinead O'Keeffe, Charles Venn, Scott Adkins, Branko Tomovic, Laurentiu Possa, Trevor St. John, Albert Jones, Jeffrey Lee Gibson, Uriel Emil, Omar Hernández, William H. Burns, Michael Wildman, Kai Martin, Michael Ahl, Alex Argenti, Martin Ballantyne, Arthur Benjamins, David Boston, Glynis Brooks, Mahmud Chowdhury, James Ciccone, Casey Cipriani, Brian Cox, Julie Eagleton, Richard El Khazen, Ronald E. Giles, Michael Hennessy, Ilan Krigsfeld, Kirk Lambert, Chris Mansfield, Bill Massof, Luis Mottola, Mark Mottram, Karl Olsen, Jose Pecino, Franka Potente, Walter A. Saunders III, James Schram, Tina Simmons, Brian Smyj, John Snowden, Albert Tang, Paul Thornton, Anthony Wanzer, John Warman, Chris Wilson, Simon John Wilson, Ben Youcef / Süre: 115 dakika
 


Her sayfasında atılan yumrukları hissettiğiniz aksiyon dolu serinin devamını güzel bir noktaya getiren ve tatmin edici bir sonla biten bu üçüncü romanın uyarlamasında Tony Gilroy'un The Bourne Ultimatum adlı film için yazdığı senaryo ilk iki bölümde olduğu gibi Soğuk Savaş'ın tarihsel öğelerinden derlenir.

Serinin bu üçüncü filminde artık bir komuta zinciri yoktur fakat Treadstone Programı'nın hedefleri bir üst seviyeye yükseltilerek Blackbriar Programı'na dönüştürülmüştür.
 


Rus Başkan Yardımcısı Vladimir Neski'nin ölümünden sorumlu olduğu için vicdan azabı duyan Bourne'un yüzleşmek ve gerçekleri itiraf etmek üzere öldürdüğü adamın kızının yaşadığı yere, Moskova'ya gitmesiyle son bulan Medusa Darbesi bu bölümde kaldığı yerden devam etmektedir.

Karanlık geçmişi yüzünden kendisine bir gelecek de kuramayan Bourne her ne kadar kabuğuna çekilip kendi kişisel tarihinin izini sürme arzusunda olsa da öncelikle peşine düşen Moskova polisinden kurtulması gerekmektedir.
 


Önceki bölümlerden aşina olduğumuz; casusluk konusunda Bourne'dan daha yüksek düzeyde bir uzman olan Pamela Landy ve Treadstone Programı'nın kilit isimlerinden olan Nicolette "Nicky" Parsons'ın daha çok öne çıktığı bu bölümün kadrosuna İngiliz gazeteci Simon Ross rolünü üstlenen Paddy Considine de katılır.

Guardian gazetesinde güvenlik muhabiri olarak gazetecilik yapan Simon Ross, CIA büro şefi olan Neal Daniels'ten Bourne ile ilgili istihbarat bilgisi alır.
 


Sonrasında bu bilgiyi takip ederek CIA'in gizli faaliyetlerine ulaşarak Blackbriar Programı'nın varlığından haberdar olur, ancak iddialı bir haber yapayım derken Bourne ile birlikte CIA'in canlı hedefleri arasında kendini bulur.

O da gizli operasyonların yürütüldüğü bu program konusunda bilgi sahibi olduğu için artık ölüm-kalım mücadelesi vermek zorundadır.
 


Pek çok sorunun cevap bulduğu bu bölümde casusluklar, yalanlar ve sırlarla dolu bir dünyanın üyesi olan Pamela Landy, tüm bunlara rağmen son derece güçlü bir ahlaki sorumlulukla hareket ederek Bourne'u ele geçirmek ister, ancak asıl amacı; Bourne'a kendini açıklama fırsatı vermektir.

Fakat bir diğer CIA ajanı Noah Vosen, Landy'nin aksine Bourne'un her ne pahasına olursa olsun yok edilmesi ve susturulmasından yanadır ki bu noktada Pamela Landy ve Noah Vosen sürekli çatışma halindedir.
 


Hafızasını ve sevdiği tek insanı kaybetmiş biri olarak Bourne'un hayattaki tek amacına dönüşen gerçek kimliğini ve geçmişini yeniden bulabilmek için gerçeği öğrenmek adına çıktığı bu yolculuk onu Londra'dan Madrid'e, oradan da Tanca'ya götürür.

Tanca'ya gittiğinde bu kentin Medine adıyla bilinen meydanında başlayıp çatılarına sıçrayan takip sırasında başka bir Blackbriar suikastçısı olan Desh ile karşılaşır.
 


İlk üç film boyunca bu olayları başlatan kişileri bulmak için tehlikeden tehlikeye koşan Bourne, nihayetinde kimliğiyle ilgili sırların hepsine vakıf olan Dr. Hish ile karşı karşıya gelir.

Böylelikle Bourne artık başladığı noktaya geri dönmüştür.

 

Bourne'un Mirası

Yönetmen: Tony Gilroy / Oyuncular: Jeremy Renner, Scott Glenn, Stacy Keach, Edward Norton, Donna Murphy, Michael Chernus, Corey Stoll, Alice Gainer, Prue Lewarne, Howard Leader, James Joseph O'Neil, Rachel Weisz, Tony Guida, Sonnie Brown, Neil Brooks Cunningham, Zeljko Ivanek, Robert Christopher Riley, Noel Wilson, Albert Finney, Dennis Boutsikaris, Oscar Isaac, David Strathairn, Corey Johnson, Jennifer Kim, Page Leong, John Douglas Thompson, Adi Hanash, Robert Prescott, David Wilson Barnes, Don Guillory, Patrick Vincent Marro, Ali Reza, Gita Reddy, Tom Riis Farrell, Steve Routman, Peter Gray Lewis, Anitha Gandhi, Heather Rasche, Natalie Bird, Nilaja Sun, Christopher Mann, Billy Smith, Murray Knudsen, Susan Egbert, Tim Devitt, Brian Poteat, Clayton J. Barber, Elizabeth Marvel, Michael Papajohn, David Leitch, Michael Berresse, Deidre Goodwin, Laura Spaeth, Sam Gilroy, Rachel Black, Sharon Washington, Frank Deal, Rob Yang, Catherine Curtin, Matt Oberg, Gary Lee Mahmoud, Faye Yvette McQueen, Pat Battle, Nico Bernuth, Jane Jameston, Roland Manansala, John Arcilla, Josh Banks, Shane Jacobson, Allen Jo, Jonathan Eusebio, Jon Valera, Carl Villa Roman, Louis Ozawa, Madeleine Nicolas, Ruby Ruiz, Cherry Devera, Julienne Orindain, Antonette Garcia, Sonny Tuazon, Normandy Bacaltos, Edgar Letran, Alvin Zalamea, Spencer Sano, Julie Ysla, Joel Torre, Ermie Concepcion, Arthur Acuña, Adrian Talinga, Lou Veloso, Ian Blackman, Joan Allen, Jodi Applegate Kay, Tony Carlin, Karen Pittman, Ana Berry, Matthew J. Walters, Brian O'Neill / Süre: 135 dakika
 


Bourne evreninde dönen entrikaların daha karanlık ve daha derin tarafını ele alan The Bourne Legacy adlı bu film ile ilk üç filmde yaşanan olaylara paralel bir şekilde hayatta kalmak için savaşmak zorunda kalan başka bir kahramanı karşımıza getiren Tony Gilroy, bu hikâye ile Jason Bourne'un aslında buzdağının sadece görünen bir parçası olduğunu anlatmaktadır.
 


Jason Bourne'un deşifre olmasıyla Amerikan hükümetinin gizlice yürüttüğü tüm programlar tehlikeye girmiş, özellikle gizli işgal, adam kaçırma, deneysel soruşturma ve gerektiğinde suikast gibi devletin tüm yasa dışı operasyonlarını bir şemsiye program altında yürüttüğü Treadstone'un sonu gelmiştir.
 


Hal böyle olunca, Uluslararası Araştırma Analiz Grubu Direktörü Albay Col Eric Byer, riskli operasyonlarda ve uzun dönem istihbarat görevlerinde kullanılan ajanların yer aldığı Outcome isimli programın da aynı kaderi paylaşmaması için harekete geçmiştir.
 


Bu program kapsamında nörofarmokoloji deneylerle genetiği değiştirilen ajanlar daha az uykuya ihtiyaç duyarlar ve yüksek enerjileri nedeniyle çok çeviktirler, çünkü onlar en iyi askeri yaratmaya çalışan bir bilimsel programın denekleridir.

Ancak Outcome için tehlike bu defa Bourne değil, aksine programın içinde görevli olan ajan Aaron Cross'tur.
 


Jason Bourne'un ortadan kaybolmasından sonra CIA, teşkilattan kopan bir diğer ajanı Aaron Cross'un ortaya çıkmasıyla kendisine tehdit olarak görecektir.

Bourne serisinin başrolü bu defa Jeremy Renner'a teslim edildiği bu devam filmi, Amerika'daki açılış haftasında gişenin galibi olurken dünya genelinde 270 milyon dolardan fazla gişe hasılatıyla göz doldurmuştur.

 

Jason Bourne

Yönetmen: Paul Greengrass / Oyuncular: Matt Damon, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander, Vincent Cassel, Julia Stiles, Riz Ahmed, Ato Essandoh, Scott Shepherd, Bill Camp, Vinzenz Kiefer, Stephen Kunken, Ben Stylianou, Kaya Yuzuki, Matthew O'Neill, Lizzie Phillips, Paris Stangl, Matt Blair, Amy De Bhrún, Akie Kotabe, Robin Crouch, Joe Kennard, Miguel Alves-Khan, Gregg Henry, Robert Stanton, Duran Fulton Brown, Charles Jarman, Jay Vincent Diaz, Richard Nunez, Sonny Robertson, James Dormuth, Dexter Emery, George Alvarezzo, Ava Katharina Maria Hoeller, Shane Williams, Frank Roskowski, Johnny Cicco, Martin Daniel Latham, Trevor White, Sasha Larkin, Barrie Brown, Stuart Jeffrey Cram, Brian Duda / Süre: 123 dakika
 

 

Hatırladığım her şeyi unutmak istiyorum…


Jason Bourne, Son Ültimatom'da; CIA'in Madrid bürosunun şefi olan Neal Daniels'in esrarengiz iş birlikçisi Dr. Albert Hirsch ile yüzleşmek için New York'a gittiğinde onunla tanışmasından itibaren geçmişiyle ilgili hatırlamadığı şeylere dair tüm kör noktalar zihninde berraklaşmaya başlamıştı.
 


Ve Treadstone programına katılmadan önceki gerçek kimliği olan David Webb'in izlerine artık tamamen ulaşmıştı; o bir vatanseverdi, o bir gönüllüydü ve bu zamana kadar bir program kapsamında hafızasının silindiğini düşünen Bourne, bu olayların bilerek ve isteyerek tamamen kendi kontrolünde başladığını hatırlamıştı.
 


Bu aydınlanma onu daha mutlu değil aksine tüm bu yaşananların sorumlusu kıldığı için huzursuz etmişti ve nihayetinde Manhattan'da kendisine karşı düzenlenen suikast sırasında bir gökdelenden denize atlayarak ortadan kaybolmuştu.
 


Tüm bu süreçte sevenlerini soluksuz bırakan ve tatmin eden bir sonla seriyi tamamlayan Bourne tam da artık devamı gelmez dediğimiz bir anda, ortadan kayboluşunun üzerinden dokuz yıl geçtikten sonra gelen Jason Bourne adlı bu yeni bölümle bir dövüş kulübünde yeniden karşımıza çıkar.

Bourne artık her şeyi hatırlıyor ve kim olduğunu biliyordur.
 


Bunun yanı sıra Bourne ile bağlantıda olduğu gerekçesiyle Gizli Servis'in arananlar listesine adını yazdırmış olan eski ajan Nicky Parsons teşkilatın sistemine sızarak tüm gizli dosyaları ele geçirir.
 


Bu sızıntının kaynağına kısa sürede ulaşan Siber Casusluk Uzmanı Heather Lee, CIA Direktörü Robert Dewey direktifleriyle yeniden Bourne'un izini bulur.

Bu defa kusursuz bir şekilde onun işini bitirmek isteyen teşkilat en iyi ve son hamlesini yapmak üzere Bravo Timi ve Süje'yi harekete geçirir.

Böylelikle Yunanistan ve Avrupa'daki mali krizin yükseldiği sıralarda, Atina sokaklarında yeniden büyük bir kovalamaca başlar.
 


Sintagma Meydanı ve Parlamento Binası önünde şiddeti gittikçe artan bir direnişin arasında Bourne ile yeniden bir araya gelen Nicky onun her şeyi hatırlıyor olmasının her şeyi bildiği anlamına gelmediğinin altını çizer ve kendisinin bu işte gönüllü olmasına yönelik tüm koşulların birileri tarafından planlanmış olduğuna dair elinde belgelerin olduğunu ve Treadstone ile Blackbriar programlarının bir nevi evrimleşerek Demir Yumruk ismiyle hala devam ettiğini söyler.

Bunun üzerine Bourne hala tam olarak gerçeklere ulaşamamış olmasına ikna olarak yeniden sahalara geri döner.
 


İletişim alışkanlıklarımızı tamamen değiştiren sosyal medya ve yüksek güvenlik teknolojileri içinde özgürce yaşadığımızı düşündüğümüz günümüz modern dünyasına dair de çarpıcı göndermelerde bulunun serinin bu beşinci bölümü kişisel alanlarımızın mahremliğine yönelik de hepimizi düşünmeye sevk edecek güçlü verilerle hikâyeye çağdaş bir yorum katar.

Serinin son filminde başroldeki Matt Damon'a güçlü bir oyuncu kadrosu eşlik ederken film dünya genelinde 415 milyon dolardan fazla gişe hasılatı elde etmiştir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU