Avrupa Komisyonu Komiseri Hahn: Seçimi yenileme gerekçeleri güldürü

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Hahn, YSK’nın İstanbul kararını bu sözlerle eleştirdi

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn, YSK'nın İstanbul seçimlerini yenileme gerekçeleri için "güldürü" dedi / Fotoğraf: AA

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi için ortaya sunulan gerekçelerin bir güldürü olduğunu söyledi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçimlerini iptal ve yenileme kararına ilişkin Alman Welt am Sonntag gazetesine açıklamalarda bulunan Hahn'ın açıklaması şöyle:

"AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile yaptığım ortak açıklamada sorumlu kurumların bu tarz kapsamlı kararlar için gerekçeler ortaya sürmeleri gerektiğini vurguladım. Bu olmadı. Kamuoyuna gerekçe olarak sunulan bir güldürü"

Johannes Hahn, seçmen iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Ülkenin güneydoğusunda olduğu gibi seçilmiş belediye başkanlarının seçime katılmalarına sonradan izin verilmemesi hiçbir şekilde kabul edilemez. Türkiye’de vatandaşların yüksek olgunlukla katıldıkları seçimde, demokratik olgunluklarını kanıtlamış oldukları göz önünde tutulduğunda bu daha da vahim” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

YSK’nın İstanbul seçimlerini iptal etmesinin ardından Hahn ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini ortak bir açıklama yaparak, kararın gerekçesini sorgulamış ve yeniden seçim için uluslararası gözlemci talebinde bulunmuştu. 
Mogherini, "Özgür adil ve şeffaf bir seçim süreci sağlamanın hem demokrasiler hem de AB-Türkiye ilişkileri için merkezi öneme sahip olduğunu" belirtmişti. 

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada YSK’nın kararını eleştirerek, Türkiye’nin geleceğine ve demokratik değerlere büyük değer veren biri olarak, YSK’nın İstanbul seçimlerini tekrar etme kararından ciddi endişe duyduğunu söylemişti.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU