Ankara Barosu: YSK’nın 4 yedek üyenin katılımıyla İstanbul seçimini iptali Anayasa'ya açıkça aykırıdır

Ankara Barosu yönetim kurulu dün akşam olağanüstü toplanarak seçim iptalini görüştü. Baro binasına da "Hukuksuzluğun tam da karşısındayız" pankartı asıldı

Ankara Barosu Yönetim Kurulu dün akşam saat 21.45’te toplanarak YSK’nın İstanbul seçimini iptal eden kararını görüştü. Toplantının videosu Baro'nun web sayfasından paylaşıldı.

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan tarafından yapılan açıklamada “7 asıl, 4 yedek üyesi bulunan YSK’nın 11 üyeyle toplanarak karar alması açıkça Anayasaya aykırıdır” denildi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

“İstanbul seçiminin iptali akla, hukuka ve vicdana sığmamaktadır”

Demokratik bir devlette siyasi iktidarın seçimler yoluyla belirlendiği, YSK’nın da seçimlerin serbest, adil, güvenilir bir ortamda yapılmasının hukuki teminatını sağlamakla yükümlü olduğu vurgulanan açıklamada “YSK’nın İBB Başkanlığı seçimini iptale yönelik kararı akla, hukuka ve vicdana sığmamaktadır” ifadesi kullanıldı.

YSK seçim takvimine göre sandık kurulunun oluşumuyla ilgili itirazların 2 Mart 2019 tarihine kadar yapılabildiği hatırlatılan Baro açıklamasında şöyle denildi:

“Bu tarihe kadar itiraz yapılmadığı takdirde olağanüstü itiraz ya da tam kanunsuzluk itirazına konu edilemez. YSK’nın yerleşik kararlarına göre sandık kurulu başkan ve üyelerinin görevlerini kötüye kullanması halinde bu durum seçimin iptaline neden olmaz, ilgililerin cezai sorumluluğuna girer. YSK’nın varsa eğer sandık kurulunun oluşumundaki usulsüzlüğün faturasını bu kurulların oluşumunda dahli olmayan siyasi partilere, adaylara ve oy veren milyonlarca vatandaşa çıkarması seçmen ve seçilme hakkının çok açık gaspıdır.”

“YSK’nın 4’ü yedek 11 üyeyle karar alması Anayasa'ya aykırı”

Açıklamada aynı zarfın içinde 4 oy kullanıldığı halde bunlardan üçünün geçerli, bir tek büyükşehir belediye başkanlığı oylamasının geçersiz kılınmasının "hukuken hiçbir izahının bulunmadığı" belirtildi. YSK’nın yedek üyelerin katılımıyla karar almasıyla ilgili ise şöyle denildi:

“7 asıl 4 yedek üyesi bulunan YSK’nın 11 üyeyle toplanarak karar alması açıkça Anayasa'ya aykırıdır. Anayasa'ya, yasalara ve önceki uygulamalara tamamen aykırı olarak verilen bu karar yurttaşın, demokrasinin en önemli unsuru olan sandığa güvenini zedeleyerek demokrasiye ve seçim sistemine büyük zarar vermiş ve hukuk tarihimize kara bir leke olarak geçmiştir. Buradan tam olarak YSK binasının karşısından sesleniyoruz. Ankara Barosu yönetim kurulu olarak demokrasinin ve hukuk devletinin yanında, hukuksuzluğun ise tam da karşısındayız.”

Ankara Barosu, YSK binasının tam karşısında bulunan merkez binasına dün akşam üzerinde “Hukuksuzluğun tam karşısındayız” yazılı bir büyük bir pankart astı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU