Trump: Çin’e uygulanan gümrük vergisi fakir ülkelere yardım edecek

Mart’ta yayımlanan bir araştırmaya göre, Trump’ın ticaret politikası, ABD’li tüketicilere ve firmalara ayda 3 milyar dolara mal oldu

Donald Trump ve Şi Cinping / Fotoğraf: AFP

Tom Batchelor - The Independent

Donald Trump, Çin’le ABD arasındaki gerilimli ticaret savaşının fakir ve açlık çeken ülkelere yardım edeceğini iddia etti.

Çin’den alacakları yeni gümrük vergisinin 100 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyleyen Trump, bu sayede ABD’nin yerli çiftçilerinden alınacak tarım ürünlerinin Çin’den gelen ürünlerden daha fazla olacağını ve bunları insani yardım için yoksul ülkelere göndereceklerini belirtti.

Trump, söz konusu vergilerin Amerikalı tüketicilerden değil, Çin’den çıkacağı konusunda ısrarcı. Ancak maliyeti ABD’li işletmeler omuzlarken, birçok üründe de fiyatlar artıyor.

New York Federal Merkez Bankası, Columbia ve Princeton üniversitelerinin mart ayında yayımladığı araştırmaya göre Trump’ın ticaret politikası, ek vergilerle tüketicilere ve firmalara ayda 3 milyar dolara mal oldu.

 

 

ABD başkanı, cuma günü erken saatlerde, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Çin’le görüşmelerin “dostane” biçimde devam ettiğini ve aceleye gerek olmadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin’le ticaret savaşının ABD’yi güçlendireceğini ileri süren Trump, tüm Amerikalıları arkalarına yaslanmaya ve olacakları izlemeye çağırdı.

ABD; Washington ve Pekin arasında devam eden müzakere sürecine rağmen, bu sabah itibariyle, 200 milyar dolarlık Çin ürününe yüzde 10 olarak uygulanan gümrük vergisini yüzde 25’e yükseltti.

Yükselen vergiler, Cuma gününden önce Çin limanlarından ayrılan ürünleri etkilemeyecek.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU