Trump'ın başından geçenleri yaşamak istemeyen Polonya, sosyal medya şirketlerine karşı atağa geçti

AB üyesi ülkede hazırlık aşamasındaki tasarıyla, teknoloji şirketlerinin bu tür adımlar atması "yasadışı" sayılacak

Mateusz Morawiecki, Trump'ın sosyal medya hesaplarının engellenmesine tepki gösterdi (Reuters)

Twitter ve Facebook'un ABD Başkanı Donald Trump'ın hesaplarını askıya almasının ardından, Polonya hükümeti sosyal medya şirketlerinin benzer bir hamlede bulunmasını önlemek için harekete geçti.

Guardian'ın haberine göre, Trump'ın sosyal medya hesaplarının devre dışı bırakılmasını kınayan Polonyalı hükümet yetkilileri, hazırlık aşamasındaki bir yasa tasarısının, teknoloji şirketlerinin bu tür adımlar atmasını yasadışı hale getireceğini söyledi.

Başbakan Mateusz Morawiecki, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, Trump'tan doğrudan bahsetmeden "Algoritmalar veya dev şirketlerin sahipleri hangi fikrin doğru olup olmadığına karar vermemeli. Sansüre hiçbir şekilde rıza gösterilemez" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hesapları kaldırma kararları alan sosyal medya şirketlerinin yaptıklarını, Polonya'nın komünist dönem tecrübeleriyle dolaylı olarak kıyaslayan Morawiecki, "Totaliter ve otoriter rejimlerin alanı olan konuşma özgürlüğü sansürü, şimdi farklı düşünenlerle mücadele etmek için yeni ve ticari bir mekanizma şeklinde geri dönüyor" diye yazdı.

Polonya lideri ayrıca, Avrupa Birliği'ni (AB) de benzer düzenlemeler yapmaya çağırdı. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de dahil olduğu bazı Avrupalı siyasetçiler, sosyal medya kuruluşlarının Trump'ın hesaplarını yasaklamasından duydukları rahatsızlığı dile getirmişti. Bununla birlikte, yeni bir AB önerisi olan Dijital Hizmetler Yasası, teknolojisi firmalarının daha sert düzenlemelere gitmesini öngörüyor ve bu kuruluşların yasadışı içerikleri engellemede başarısız olmaları halinde ağır para cezaları ödemesini içeriyor.

Polonya Adalet Bakan Yardımcısı Sebastian Kaleta ise Facebook'un Trump'ın hesabını kaldırma kararında "ikiyüzlü davrandığını, siyasi saiklerle hareket ettiğini ve bunun sansür anlamına geldiğini" söyledi.

Kaleta, bakanlıkları tarafından hazırlanan yasa tasarısının, sosyal medya şirketlerinin Polonya yasalarına aykırı olmayan paylaşımları kaldırmasını yasadışı hale getireceğini de vurguladı.

Rzeczpospolita gazetesine verdiği röportajda Kaleta, "Yasal olan bir içeriğin kaldırılması doğrudan yasayı ihlal etmek demektir ve Polonya'da faaliyet gösteren platformların buna saygı duyması gerekmektedir" dedi.
 


Pek çok konuda Trump'la ideolojik açıdan uyumlu görünen Polonya'nın iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS), son yıllarda konuşma özgürlüğünü kısıtlamaya çalışmakla suçlanıyor.

Parti üyelerinin bir kısmı mülteci düşmanı ve LGBTİ karşıtı paylaşımlarıyle dikkat çekerken, hükümet yetkilileriyse yurtiçinde ve yurtdışında sağcı görüşlere sahip kişilerin uluslararası teknoloji şirketlerinin önyargılı kararlarının kurbanı olduğunu iddia ediyor.

Facebook son yıllarda Polonyalı aşırı sağcı kuruluşların ve siyasetçilerin paylaşımlarını çeşitli sebeplerle engellemek için girişimlerde bulunmuştu.

Konfederasyon ittifakından parlamenter Janusz Korwin-Mikke'nin 780 bin takipçisi olan hesabı, Facebook tarafından "toplum standartlarını defalarca ihlal ettiği" gerekçesiyle Kasım 2020'de kapatılmıştı. Karara tepki gösteren Korwin-Mikke, Facebook'u "faşistler ve Bolşevikler" tarafından yönetilmekle suçlamıştı.


Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU