23 Haziran’da sandıktan kim çıkacak? Anket firmalarının ilk değerlendirmeleri…

MAK Danışmanlık, Avrasya Araştırma, Konsensus ve PİAR’ın bu kez de 23 Haziran için yaptığı ilk saha çalışmaları ve seçmen tavrının ne olacağı yönündeki öngörüleri neyi işaret ediyor?

31 Mart'ta İstanbul'da 8 milyon 866 bin 614 seçmen sandığa gitti. Ekrem İmamoğlu 4 milyon 171 bin 118, Binali Yıldırım 4 milyon 149 bin 656 oy aldı

Yüksek Seçim Kurulu’nun seçimin yenilenmesi kararının ardından en sık sorulan soru: 23 Haziran’da kurulan sandık sonucu ne olacak?

Bu kez de 23 Haziran için, kamuoyunun nabzını yeniden tutmaya başlayan anket şirketlerinin ilk çalışmaları ve öngörüleri bu sorunun yanıtını şöyle veriyor:

MAK Danışmanlık: Öcalan'la görüşme MHP li seçmende kırılma yapar mı?

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda; 31 Mart seçimlerinde aday olup 23 Haziran’da çekilen adayların etkisini değerlendirdi:
 


Kulat’a göre Saadet Partisi aday göstermezse saadet seçmeni önemli oranda Ekrem Imamoğlu'na oy verecek. Buna gerekçe olarak da Saadet Partisi’nin seçmenini 31 Mart’ta Ak Parti karşıtlığıyla motive etmesini ve bunu değiştirmek için zaman ve zemin uygun olmamasını gösteriyor.
 


Mehmet Ali Kulat, Öcalan'la avukatlarının 8 yılın ardından görüşmesinin MHP’li seçmende kırılma yapıp yapmayacağını da sorguluyor. Ve AK Parti’nin seçimi kazanmak için ne yapması gerektiğini şöyle açıklıyor:  
 


Avrasya Araştırma: İmamoğlu fazladan 120 bin oy alır

Araştırma şirketinin Başkanı Kemal Özkiraz ise Yüksek Seçim Kurulu kararıyla mazbatası geri alınan Ekrem İmamoğlu'nun fazladan 120 bin oy alacağını savundu. Özkiraz, Yol TV Ana Haber'de süreci şu sözlerle değerlendirdi:

"CHP içerisinde oy vermemiş seçmenlerin tamamı ve seçime katılmayan adaylardan 50 bin kadar avantaj sağlayacak. Saadet Partisi seçime katılıyor. AKP'ye gidecek oylar Saadet'te kalacak, CHP'ye gidecek olan zaten gidecek, 50 bin oy kadar da oradan Ekrem İmamoğlu avantaj olacak. Bağımsız Türkiye Partisi aday çıkarmayacağını düşünüyorum. Oradan 20 bine yakın bir avantaj sağlayacak. DSP aday çıkarsa bile aldığı 30 bin oyun 20 binden fazlasını alamayacak buradan avantaj sağlayacağını düşünüyorum Ekrem İmamoğlu. Tamamından fazladan alacağı oy 120 bin kadar diye düşüyorum. Asıl oy alacağı kesim yine Cumhur İttifakı'nın vicdanlı seçmenleri."

Konsensus: İmamoğlu'nun yüzde 2 farkla önde

Konsensus Araştırma Başkanı Murat Sarı YSK’nın seçimi iptal etmesinin ardından ilk seçim anketini açıklayan şirket oldu. 

Sarı, CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun yüzde 2 farkla önde AK Parti adayı Binali Yılıdrım'ın önünde olduğunu söyledi.

Murat Sarı, 21-22 Nisan tarihlerinde 40 bin kişiyle yapılan ankette 18-29 yaş grubunun yüzde 54.6'sının CHP'li İmamoğlu'na oy vereceğini belirtti.

Sarı'nın 'belirleyici kitle' dediği grubun yüzde 42.2'si ise AK Partili Yıldırım'a oy vereceğini söyledi.

Ankete göre 30-39 yaş grubunun yüzde 49'u İmamoğlu derken, 40-49 yaş grubunda bu oran yüzde 44.9'a düşüyor. 60 yaş üstünün ise yüzde 47.2'si İmamoğlu'na oy vereceğini belirtiyor.

Sarı, toplam oy oranını ise yüzde 50.2 Ekrem İmamoğlu, yüzde 48.1 Yıldırım olarak açıkladı.

PİAR Araştırma: Seçmen psikolojisini doğru yönlendiren kazanır

31 Mart öncesinde yaptığı saha çalışmalarında cumhur ittifakı adayı Binali Yıldırım’ı önde gösteren araştırma şirketi Twitter’da uzun bir değerlendirme paylaştı.

PİAR’ın değerlendirmesine göre; her iki tarafında kazanma ihtimali seçimlerin başa baş biteceği anlamını taşımıyor ve seçmen psikolojisini doğru yönlendiren taraf bu kez farklı kazanır öngörüsünde bulunuyor ve ekonomide yaşanan dalgalanmanın İmamoğlu’nun lehine olabileceğini söylüyor:  
 


Piar araştırma İmamoğlu ve Yıldırım’ın avantaj ve dezavantajlarını da sıraladı.

Ekrem İmamoğlu'nun avantaj / dezavantaj ve yapması gerekenler

1- Ekrem İmamoğlu sade bir vatandaş imajı ile seçimi kazanmıştır bu imajı sürdürmesi gereklidir ancak yıldızlaşan bir aday olarak hata yapma riskleri yükselmiştir.
2- 31 Mart'ta kazanacağına ihtimal verilmediği için kampanyasına müdahil olmak isteyen ortak / paydaş / rant beklentisi içinde olan kimse olmamıştır, bu tip kişiler çoğalacağı için kampanya kontrolünü kaybetme riski büyüktür.
3- Yenileme kararına verilen toplum tepkisinden pay almak isteyen bazı partili / partisiz kişilerin aşırı ve abartılı söylemler içine girebileceği ve medyanın bu söylemeleri İmamoğlu'na mal etmesi sonucu kişisel imajın zedelenmesi büyük risktir.
4- Yenilemeye olan tepkinin İmamoğlu'nu sahiplenme boyutuna getirilmesi ve partililikten sıyrılması, çok daha büyük kitlelerin onun hakkını teslim etmek motivasyonu ile sandığa gidecek olması büyük bir avantajdır.
5- Apolitikler ve Cumhur ittifakının bazı seçmenlerinin yenileme kararından sonra kötüleşen ve daha da kötüleşme ihtimali yüksek olan ekonomik gelişmelerden sonra İmamoğlu için sandığa gitme ihtimali yüksektir.

Binali Yıldırım'ın avantajları/ dezavantajları/ yapması gerekenler

1- Ak Parti seçmenlerine seçimin neden iptal edildiğini anlatması ve ikna etmesi gerekecek ki en zor olanı da ilçe seçimlerinin neden yenilenmediğini anlatmak olacaktır. 
2- Kaybeden aday olarak, kazanma umudunu yaygınlaştırmanın zorlukları büyük dezavantaj olacaktır.
3- CHP ve İmamoğlu'nun mağduriyet söylemleriyle baş edebilme zorluğu oluşacaktır. (Bu üç madde dezavnatajlı olunan konular)
4- İktidar gücünün partisinde olması
5- Medya gücü (Binali Yıldırım'ın avantajlı olduğu iki konu ise budur)


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU