Yeni Şafak yazarı: BİP’te her yazışmamız emniyet güçleri için paylaşılabilir durumda

“Bu noktada BİP’in yapması gereken şey bu krizi fırsata çevirmek olabilirdi ama gördüğüm kadarıyla “kullanıcı dostu” olmayan bir uygulama BİP”

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan, WhatsApp’ın gizlilik konusunda dayattığı son sözleşmeyi kaleme aldığı köşe yazısında Türkiye’de bir kesimin kullanmaya başladığı BİP uygulamasına eleştiriler getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kılıçarslan, bugünkü köşe yazısında WhatsApp üzerinden devam eden tartışmayı kaleme aldı ve kullanıcıların yöneldiği farklı mesajlaşma uygulamalarına dair görüşlerini paylaştı. Kılıçarslan, Turkcell tarafından geliştirilen BİP uygulaması için şunları yazdı:

Bir “operatör reklam platformu” olarak tasarlanan BİP, hem kişisel verilerimiz hem de mahremiyet alanımızla ilgili bize koca bir “polis devleti” vadediyor, bir gram fazlası değil. BİP’te her kişisel verimiz “reklam optimizasyonu” için, her yazışmamız da “emniyet güçleri için” paylaşılabilir durumda. BİP’i kurarken onayladığımız sözleşmede bu hususların tamamı yazılı.

Fakat tabii şu: “Çiğ yemedik ki karnımız ağrısın” denilerek “emniyet güçlerine açıklık” kısmı kabul edilebilir bir noktada belki. Ama “reklam optimizasyonu” meselesi oldukça sıkıntılı.

Bu noktada BİP’in yapması gereken şey bu krizi fırsata çevirmek olabilirdi ama gördüğüm kadarıyla “kullanıcı dostu” olmayan bir uygulama BİP. İşin ar-ge kısmına değil de sürekli “yerli ve milli olma” kısmına atıf yapılıyor bu yüzden. Oysa bu iş “yerli ve milli” denilerek halledebilecek bir iş değil. Rekabetin delirdiği bu piyasada “kullanıcı dostu” olmanız şart. Bazen “fotoğraf bile atamadığınız” bir uygulamanın kullanıcı dostu kabul edilemeyeceği çok açık.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU