ABD ve İtalya'dan iki şirket güçlerini kedilere Kovid-19 aşısı için birleştirdi

Şirketler, aşının birçok hayvanda kullanılabileceğini bildirdi

Takis Biotech’in ve EvviVax’in CEO’su, enfekte olan hayvanları aşılamanın mantıklı olabileceğini söyledi (AFP)

Birlikte çalışan iki biyoteknoloji şirketi, hayvanlar için Kovid-19 aşısı geliştiriyor. Bu sayede virüsün hayvanlardan insana yayılımı önleyip evcil hayvan sahiplerinin korkularını dindirmeyi planlıyor.

Şimdiye kadar Danimarka'da milyonlarca vizon, Kovid-19'un mutasyona uğramış bir varyantı sebebiyle itlaf edilmiş, ABD'den Hong Kong'a onlarca kedi ve köpeğe Kovid-19 teşhisi konmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İtalya merkezli Takis Biotech'in veteriner birimi EvviVax ve ABD merkezli Applied DNA Sciences, bu duruma son vermek için güçlerini birleştirdi. Şirketlerin geliştirdiği Kovid-19 aşısı iki dozdan oluşuyor ve klinik araştırmaların bu ay New York'ta kediler üzerinde başlaması planlanıyor.

Aşı, Takis Biotech'in 2020'nin başlarında insanlar için geliştirmeye başladığı, virüse karşı bağışıklık tepkisi yaratan proteinler üretmek için DNA fragmentleri kullanan teknolojiye dayanıyor. Yaz mevsiminde ABD Tarım Bakanlığı'ndan onay alması hedeflenen aşının klinik araştırmalarının 6 ay sürmesi bekleniyor.

Forbes'un haberine göre, şirketler kedileri enfeksiyondan korumayı düşünse de asıl hedef virüsün hayvanlarda mutasyona uğramasını engellemek ve bu sayede insanların tekrar enfekte olma ihtimalini azaltmak. Applied DNA Sciences CEO'su James Hayward, kedi sahiplerinin, hayvanlarından enfekte olma konusunda endişelenmeleri için çok az neden olduğunu belirtti.

Öte yandan, virüs taşıyan kedinin insanlara risk arz etmediğine inanmayı içgüdüsel olarak zor bulduğunu, evcil kedileri ve insanları birlikte koruyabileceklerini söyledi. Zira şu ana kadar insanlara virüs bulaştıran herhangi bir kedi vakası olmamasına rağmen bu ihtimal ortadan kalkmış değil.

 

 

Takis Biotech'in ve EvviVax'in CEO'su Luigi Aurisicchio, virüsün yeni varyantlarına dair belirsizliğin hüküm sürdüğünü, söz konusu varyantların birisi aşılansa bile onu tehdit edebileceği endişesinin bulunduğunu belirtti. Kedilerle yaptıkları klinik araştırmaların, hayvanlarda ortaya çıkan varyantlara hızlı yanıtın nasıl verilebileceği konusunda yardımcı olabileceğini ifade etti.

Applied DNA Sciences ve EvviVax, çalışmalarının onay alacağını düşünüyor ve daha fazla aşı üretmek için büyük üreticilerle görüşüyor. ABD Tarım Bakanlığı'nın onaylaması durumunda, kedi sahiplerinin evcil hayvanlarını 2021'in sonbaharına kadar aşılatabilmesi bekleniyor. Aşının ne kadara mal olacağı henüz belli değil ancak iki şirket de bunun hayvanlardaki diğer aşılarla eşdeğer olmasını umuyor. Aşı kedilerin yanı sıra tavşanlardan köpeklere, vizonlardan aslan ve kaplan gibi büyük kedilere kadar birçok başka evcil veya yabani hayvan için de kullanılabilir.

Rusya'da da hayvan aşısı geliştiriliyor

Söz konusu şirketler bu konuda yalnız değil. Rusya'da tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor'a bağlı Federal Hayvan Sağlığı Merkezi, evcil hayvanlar ve vizonlar için benzer bir aşı üzerinde çalışıyor. Aşının klinik araştırmaları bu ay sonunda tamamlanması planlanırken ülkedeki denetleyici kurumun şubatta onaylaması hedefleniyor.

 

Independent Türkçe, Forbes

DAHA FAZLA HABER OKU