AYM Ayşe öğretmenin ceza infazını durdurdu, tahliye olması bekleniyor

Anayasa Mahkemesi, Beyaz Show’a bağlanarak "Çocuklar ölmesin" diyen öğretmen Ayşe Çelik’in bireysel başvurusunu karara bağladı, ceza infazını durdurdu. Yerel mahkeme AYM kararı doğrultusunda Çelik’in tahliyesini gerçekleştirecek

Ayşe Çelik 18 gün önce tekrar cezaevine girmiş, bebeğini ailesine bırakmıştı. Çelik AYM kararıyla cezaevinden çıkıyor / Fotoğraf: Twitter

Anayasa Mahkemesi (AYM), Diyarbakır’da 4 yıl önce konulan sokağa çıkma yasağı sırasında Beyaz Show’a telefonla bağlanarak kullandığı “Çocuklar ölmesin, analar ağlamasın” ifadelerini kullandığı için hapis cezası alan öğretmen Ayşe Çelik için hak ihlali ve infazın durdurulması kararı verdi.

Ayşe Çelik'in avukatı Mahsuni Karaman AYM'den telefonla aranarak başvuru kabul kararının şifahen kendisine bildirildiğini söyledi. Bu karar Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi tarafından incelenerek 18 gündür cezaevinde bulunan Ayşe Çelik’in tahliye yolunu açacak. AYM’nin hak ihlali kararı vermesiyle beraber manevi tazminat talebini de kabul ettiği bildirildi.

Artık hapse girmeyecek

Avukat Karaman, AYM'nin kararını inceleyip tahliye işlemini başlatacak yerel mahkemenin, duruşma günü belirleyerek dosyayla ilgili beraat kararı vereceğini de söyledi. Bu karara göre Ayşe öğretmen tekrar cezaevine de girmeyecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayşe Çelik 4 yıl önce Diyarbakır’daki hendek operasyonları nedeniyle konulan sokağa çıkma yasakları sırasında Beyazıt Öztürk’ün sunduğu Beyaz Show’a bağlanarak çatışmalı ortama dikkat çeken bir konuşma yapmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı televizyon programındaki konuşması nedeniyle Çelik hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 5 yıl hapis istemiyle dava açtı.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi Çelik’i 15 ay hapis cezasına çarptırdı, karar kesinleşti. Ayşe Çelik, bebeğiyle birlikte 20 Nisan 2018’de cezaevine girdi, 4 Mayıs’ta yine bebeği nedeniyle tahliye edilerek, ceza infazı 6 ay ertelendi. Bu süreçte avukatı aracılığıyla AYM’ye bireysel başvuruda bulunan Ayşe öğretmen, bebeği nedeniyle yasaya göre 6 aylık ikinci infaz erteleme hakkını da kullandı.

AYM yaklaşık 2 yıllık sürede bir karar vermeyince Çelik 17 Nisan 2018 tarihinde bebeğini ailesine bırakarak kalan cezasının infazı için cezaevine teslim oldu. Çelik’in avukatı Av. Mahsuni Karaman, öğretmen Çelik’in hapse girmemesi için AYM’ye “hak ihlali ve infazın durdurulması” talebiyle yapılan bireysel başvuru için gerekli tüm belgeler tamam olmasına rağmen gündeme alınmadığını söylemişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU