Korku türü açısından hangi dönem daha başarılı: 2010'lar mı, 2000'ler mi?

Her iki 10 yıl da kendi içinde bir bütün oluşturabilecek yapımları ortaya çıkarmıştı

Korku filmi izleyicilerine yönelik yapılan bir araştırma korku türünü sevenlerin stresle daha iyi baş edebildiğine işaret etmişti (Pixabay)

Her dönem korku türünde kendine özgü önemli filmler çıkardı ancak özellikle 2000'ler ve 2010'lar çok fazla önemli yapıma tanıklık edilen iki dönemdi. Bu da korku türü açısından hangisinin daha önde olduğu yönündeki tartışmaların fitilinin ateşlenmesi için yeterli bir gerekçe gibi görünüyor. 

2000'ler, Cehenneme Bir Adım'dan (The Descent) vampir mitosu Gir Kanıma'nın (Let the Right One In) ürkütücü şaşırtmacasına kadar çok sayıda zirve noktasına sahipti. Sam Raimi Evil Dead'le Kara Büyü (Drag Me To Hell) köklerine geri dönerken, Danny Boyle ve Alex Garland 28 Gün Sonra'yla (28 Days Later) "hızlı zombileri" ana akım haline getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Genel olarak 2000'ler, türün en çirkin eğilimlerini açığa vuran 11 Eylül sonrası anksiyeteyle tanımlandı. Ölüm dehşeti, zalim ruhlu Testere serisine ve Eli Roth'un mide bulandırıcı Otel'ine (Hostel) yol açtı.

Screen Rant'in haberine göre Amerikalılar, yabancıların kutsal yaşam alanlarını istila etmesinden giderek daha fazla korkmaya başladı. Bu nedenle türün, ABD topraklarındaki en büyük terör saldırısıyla başlayan 10 yılda Amerikalıların hissettiği paranoyayı yansıtması anlaşılır bir durumdu. Fakat Ziyaretçiler (The Strangers) gibi filmlerin nihilizmi bir şekilde korkunun sınırlarını aşarak sadizme dönüştü. Başka yerlerde, Halka (The Ring) gibi Japon korku filmlerinin Amerikan yeniden yapımları orijinal versiyonlarına kıyasla soluk kalırken, Blair Cadısı (The Blair Witch Project), Canavar (Cloverfield) ve Karantina'yla (Quarantine) işler kontrolden çıktı.

Tüm bunları, hem ana akım hem de sanat sinemalarında korku sunumlarında adeta patlama yaşanan 2010'larla karşılaştıralım. Her türden film yapımcısı, muazzam hünerlerini sergilerken aynı zamanda izleyicileri iliklerine kadar ürperten güçlü yönetsel işlere imza attı. Özellikle Jordan Peele'in Kapan'ı (Get Out), Jennifer Kent'in Karabasan'ı (The Babadook) ve Robert Eggers'in The Witch'i  bu10 yılın önemli filmleri arasındaydı.

Muazzam başyapıtı Ayin'i (Hereditary), Ritüel'le (Midsommar) takip eden yönetmen Ali Aster'in ortaya çıkışından bahsetmedik bile. En iyi korku 10 yılı olarak 2000'ler ve 2010'lar arasında bir seçim yapılırsa, cevap basit. 2000'lerin filmleri dönemin anksiyetelerini ve paranoyalarını yansıtırken, 2010'lar büyük fikirleri araştıran hırslı yeni film yapımcılarının çıkışını başlattı. Bu da 2010'ların daha esaslı korku yapımlarını ortaya çıkardığına işaret ediyor.

.

Independent Türkçe, Screen Rant

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

DAHA FAZLA HABER OKU