İran ve Güney Kore arasındaki "tanker" krizi devam ediyor: Bölgeye gönderilen destroyer Hürmüz Boğazı'na yaklaştı

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Güney Kore hükümetinin bu konudaki davranışını anlaşılamaz buluyor ve reddediyoruz" dedi

Fotoğraf: AA

İran'ın Güney Kore bandralı tankere el koyması sonrası iki ülke arasında başlayan gerilim devam ediyor.

Yonhap ajansının haberine göre, Güney Kore Savunma Bakanlığı, Choi Young destroyerindeki korsanlıkla mücadele biriminin, Hürmüz Boğazı yakınında operasyonlarına başladığını bildirdi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Choi Young-sam konuya ilişkin, "Korsanlıkla mücadele birimi Hürmüz Boğazı sularına yaklaştı. Vatandaşlarımızın güvenliğini temin etmek için çalışmalar yürütüyor" dedi.

Choi Young-sam daha önce el koyulan tanker meselesinin ikili müzakereler yoluyla çözümü için mümkün olan en yakın zamanda bir heyetin İran'a gideceğini açıklamıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, tankerin çevre kirliliğine yol açtığı için alıkonulduğunu ve meselenin tamamen teknik olduğunu kaydetti.

Seul hükümetinin tankerin alıkonulmasıyla ilgili tutumunu eleştiren Hatibzade, "Güney Kore hükümetinin bu konudaki davranışını anlaşılamaz buluyor ve reddediyoruz. Kore hükümetini, bu teknik meseleye mantıklı ve sorumlu bir şekilde yaklaşmaya çağırıyoruz" ifadesini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, pazartesi Basra Körfezi'nde çevre kirliliğine yol açtığı için Güney Kore bandıralı bir petrol tankerini alıkoyduğunu duyurmuştu.
Güney Kore ise tankerin serbest bırakılması için İran'a çağrıda bulunmuş ve bölgeye korsanlıkla mücadele donanma birimi göndermişti.

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, Güney Kore bankalarında tutulan İran'a ait mali varlıklara karşılık tankerin rehin tutulduğuna dair iddiaları reddederek, "Eğer gerçekten rehin alma durumu varsa bunu yapan 7 milyar dolardan fazla dövizimizi asılsız gerekçelerle rehin tutan Güney Kore hükümetidir" demişti.

Rebii'nin açıklamalarının aksine Devrim Muhafızları Ordusu'na yakınlığıyla bilinen Tesnim Haber Ajansı, "Döviz hırsızlarına açık bir cevap" başlığıyla verdiği haberinde, "Tankerin alıkonulması, İran'ın Güney Kore'de tutulan yaklaşık 8 milyar dolar olduğu tahmin edilen dövizinin serbest bırakılması için iyi bir başlangıç olabilir" ifadelerine yer verdi.

İran, Güney Kore'ye petrol ihracatından elde edilen ve bu ülkedeki bankalarda tutulan milyarlarca dolarlık mali varlığına ABD'nin tek taraflı bankacılık yaptırımları nedeniyle erişemiyor. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU