Vajina diyalogları: 33 metrelik sanat eseri Brezilya'yı karıştırdı

"Çalışmanıza verilen tepkiler topluma ayna tutuyor, bu bir başarıdır"

Sanatçı Juliana Notari, eserini Brezilya'nın Pernambuco kentindeki sanat parkına yerleştirdi (Juliana Notari / The Guardian)

Brezilya’da vajina şeklindeki 33 metrelik eser, ülkenin aşısı sağcı devlet başkanı Jair Bolsanaro’nun destekçilerinin tepkisini çekti.

Diva ismi verilen sanat eseri, Brezilya'nın kültürel açıdan en canlı eyaletlerinden Pernambuco'da bulunan eski bir şeker fabrikası arazisindeki bir sanat parkında görsel sanatçı Juliana Notari tarafından konuşlandırıldı.

Notari, Facebook’ta paylaştığı bir gönderide kırmızıya boyadığı eserinin, "fallosentrik ve insan merkezli Batı toplumundaki doğa ve kültür ilişkisini sorgulamayı" ve "cinsiyetin sorunsallaştırılmasına dair" tartışma yaratmayı amaçladığını söyledi.

Eser, Bolsonaro yöntemindeki Brezilya'da gittikçe şiddetlenen hoşgörü yoksunu siyasi iklime bir gönderme gibi görünüyor. Zira sanatçı, "Günümüzde bu sorunlar giderek daha yakıcı hale geldi" diye ekliyor.

Guardian’ın haberine göre Notari’nin bu yorumu, çok sayıda öfkeli kullanıcının esere sert tepkiler göstermesiyle birlikte adeta doğrulanmış oldu. Argo ifadeler kullanan ve Bolsonaro’yu desteklediği görülen binlerce kişi, sanatçının Facebook sayfasını eleştiri yağmuruna tuttu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kullanıcılardan biri, “Siz kimi kandırdığınızı sanıyorsunuz? Bununla ancak soldaki kullanışlı aptalları kandırırsınız” diye yazarken, Bolsonaro’nun ünlü ABD’li destekçilerinden, polemikleriyle tanınan yazar Olavo de Carvalho da küfürlü bir tweet paylaştı.

Öte yandan Notari’nin reçineyle kapladığı ve yapımı 11 ay süren eseri, çok sayıda olumlu yorum da topladı. Ünlü trans karikatürist Laerte Coutinho, Twitte hesabından, "Bu çalışmada üzerinde düşünülmesi gereken çok şey var" diye yazdı.

Pernambuco eyaletinden film yönetmeni Kleber Mendonça Filho da "Çalışmanıza verilen tepkiler topluma ayna tutuyor, bu bir başarıdır" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU