Tunus Cumhurbaşkanı, 'erken seçim kampanyası' yürütmekle suçlanıyor

Başkan Said’in taraflardan gençlerin ulusal diyalog oturumlarına katılımına ilişkin açıklamaları, katılım koşulları ve sayıları hakkında herhangi bir öneri sunmaması dolayısıyla birçok soruyu da beraberinde getirdi

Cumhurbaşkanı Kays Said (Reuters)

Tunus Cumhurbaşkanlığı, çeşitli siyasi ve sosyal bileşenler arasında başarılı bir ‘ulusal diyalog’ başlatma yönünde uygun zemin hazırlamaya devam ediyor. Ancak bazı gözlemciler, Cumhurbaşkanlığının bazı anlaşmazlık noktalarının üstesinden gelemediğini söylüyor. Bunların başında ise bazı nüfuzlu partilerin siyasi tarafların bu diyaloğun dışında bırakılmasında ısrar edişi yer alıyor. Başkan Kays Said’in diyalog oturumlarına iç kesimlerdeki gençleri dahil etme çağrısını sorgulayan Tunus sokağı ise Said’i ‘erken seçim kampanyası’ yürütmek için ‘ulusal diyaloğu istismar etmeye’ çalışmakla suçluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tunus'un Kalbi partisi siyasi liderleri, Cumhurbaşkanı Said'in ulusal diyalog oturumlarına katılım konusunda hiçbir çekincesi olmadığını, ancak onun için meselenin önceki diyaloglara benzemeyen bir ulusal diyaloğun nasıl kurulacağı konusunda olduğunu ifade etti. Zira mevcut siyasi sistemin değiştirilmesi de dahil olmak üzere temel konuları ele alan daha derin bir diyalog dilediğini de ekledi. Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (UGTT) tarafından önerilen ‘ulusal diyalog’ yolundaki hazırlıklar, Cumhurbaşkanı Said’in UGTT Genel Sekreteri Nureddin Tabbubi ile görüşmelerinin ardından hızlı bir şekilde başladı. Ancak hazırlık sahnelerinden sızdığına göre, diyaloğa kimlerin katılıp kimlerin dahil edilmeyeceği konusunda fikir ayrılıkları mevcut. UGTT, Seyfeddin Mahluf liderliğindeki Onur Koalisyonu’nun dışlanması çağrısında bulunurken bazı siyasi kaynaklar ise katılımının kesinleştiğini öne sürüyor. Nahda Hareketi’nin Abir Musa liderliğindeki Özgür Anayasa Partisi’nin diyalogdan dışlanması durumunda müttefiki Onur Koalisyonu’nu feda edebileceği öngörülüyor. Nitekim diyaloğun başarılı olması için bazı politikacıların dışlanması gerektiğini savunanlar ile böyle bir yol izlendiğinde başarılı olunamayacağı ve belirlenen hedeflere ulaşılamayacağını söyleyenler arasındaki mücadele sürüyor.

Başkan Said’in taraflardan gençlerin ulusal diyalog oturumlarına katılımına ilişkin açıklamaları, katılım koşulları ve sayıları hakkında herhangi bir öneri sunmaması dolayısıyla birçok soruyu da beraberinde getirdi. Cumhurbaşkanı’nın ‘diyaloğa yeni engeller getirerek durumu karmaşıklaştırabileceği uyarısında bulunan bazı politikacılar, Tunus Cumhurbaşkanı’nın bu diyalog ile ne hedeflediğini sorguladı. Aynı zamanda “Öncelikli ekonomik ve sosyal krize çözüm sağlama yönünde bir diyalog mu olacak? Ya da diyalog oturumları Tunus'taki siyasi sistemi gözden geçirmeye ve diğerleri pahasına Cumhurbaşkanına ek yetkiler vermeye mi yönlendirilecek?” ifadelerinde bulundu.

Diğer yandan, Tunus insan haklarıyla ilgilenen İnsan Hakları ve Temel Özgürlükler Yüksek Komisyonu, Kişisel Verilerin Korunması Ulusal Otoritesi ve İşkenceyi Önleme Ulusal Kurumu, dün yayınladıkları ortak bildiride, ceza davalarında izlenen Tunusluların temel haklarının ihlali konusunda uyarıda bulundu. Birçok Tunuslunun kişisel verilerinin defalarca ihlaline tanık olduklarını bildiren bu kurumlar; yargıya, güvenlik araştırması kayıtlarında yer alan kişisel verilerin korunması için gerekli tüm tedbirleri alma çağrısında bulundu. Aynı zamanda İçişleri Bakanı’nı güvenlik personelini yönlendirmeye, bu tutanakların içeriğini korumanın önemi konusunda onları uyarmaya, sızıntı durumlarında gerekli soruşturmaları açılmaya çağırdı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU