Birleşik Krallık, Türkiye ile ticaret anlaşması imzalıyor

Pekcan, anlaşmayı "İlişkilerimizin daha da derinleştirilmesi yönünde çok kritik bir adım" ifadesiyle değerlendirdi

Fotoğraf: AA

Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği (AB) arasında ticaret ilişkilerini düzenleyecek anlaşma geçen hafta imzalanması ardından Türkiye de bugün Birleşik Krallık ile serbest ticaret anlaşması imzalayacak.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dün yaptığı açıklamada "2021 yılından itibaren hem Türkiye'nin hem de en önemli ticaret ortaklarımızdan biri olan İngiltere’nin karşılıklı olarak kazanacağı yepyeni bir dönem başlıyor. En büyük üçüncü ticaret ortağımız olan Birleşik Krallık ile ticari ilişkilerimizi kazan-kazan prensibiyle artırarak sürdürmemizi amaçlayan söz konusu serbest ticaret anlaşması, ilişkilerimizin daha da derinleştirilmesi yönünde çok kritik bir adımdır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pekcan Birleşik Krallık ile anlaşmayı "2017'den bu yana süren, AB ile Gümrük Birliği anlaşmamız sonrasında imzaladığımız en önemli anlaşma" olarak tanımladı.

Birleşik Krallık Ticaret Bakanı Liz Truss "Bu hafta imzalamayı planladığımız anlaşma gümrük vergisi alınmayan düzenlemeleri sürdürecek ve ticaret ilişkimizi destekleyecek. Birleşik Krallık'ta imalat, otomotiv ve çelik sektöründe binlerce istihdam için netlik sağlayacak" açıklamasında bulunan Bakan, "Şimdi Türkiye ile yakın gelecekte daha kapsamlı bir anlaşma imzalama noktasında iş birliği yapmayı iple çekiyoruz“ diye konuşmuştu.

Avrupa Birliği'nden ayrılan Birleşik Krallık'ın AB ile ayrılık sonrası ticaret ilişkilerini düzenleyecek anlaşmada uzlaşıya geçen hafta varılmıştı.

Türkiye geçen yıl Birleşik Krallık'a 11.3 milyar dolar ihracat yaptı. Birleşik Krallık'a yapılan ihracat toplam ihracatın yüzde 6.2'sini oluşturdu.

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU