Londra'da ambülans uyarısı: Artık evde doğumlara acil müdahale garantisi yok

The Independent Özel Haber: Londra Ambülans Servisi NHS Trust, "planlamaları ve gelecekteki kararları açısından bu bilginin (hamile) kadınlara ulaştırılması çok önemli" açıklamasında bulundu

Londra'da ambülanslar da artan Kovid-19 vaka sayısı nedeniyle hastalara yetişmekte zorlanıyor (Reuters)

Samuel Lovett - Shaun Lintern / The Independent

Yerel bir sağlık kurumu, Kovid-19'un neden olduğu "mevcut yoğunluktan" dolayı Londra'da evde doğum yapmayı planlayan kadınlara acil durum halinde ambülans müdahalesinin artık garanti edilemeyeceği uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Noel arifesinde dolaşıma sokulan ve The Independent'ın ulaştığı bir e-postada, Londra Ambülans Servisi NHS Trust (LAS), evde veya başkentteki üç doğum merkezinden birinde doğum yapmayı tercih eden kadınlara sunulan müdahale hizmetini sağlayacak "durumlarının artık bulunmadığı" konusunda uyardı.

Kurum, "planlamaları ve gelecekteki kararları açısından bu bilginin (hamile) kadınlara ulaştırılmasının çok önemli olduğunu" belirtti.

Kovid-19'a yakalananların ve hastaneye yatırılanların sayısındaki artış sürerken başkent genelinde sağlık hizmetleri üzerindeki yük de giderek ağırlaşıyor.

Londra'daki yoğun bakım yataklarının birkaç hafta içinde tükenebileceği endişesi büyürken, vakıf hastaneleri talepteki beklenen artışa yetişebilmek adına operasyonlarını iptal etmeye, hemşire ve doktorların görev yerlerini değiştirmeye başladı.

Kentin Birleşik Krallık'ın (BK) başlıca koronavirüs merkezi olarak adlandırılmasının ardından (hükümet verileri vaka sayılarının sadece iki haftada üç misline çıktığını gösterdi) LAS acil durum müdahale hizmetlerini duruma uyarlamaya yöneldi.

Kurum "doğum birimlerinde görev alan çok sayıda çalışanın görülmedik zorluklarla karşı karşıya kaldığını, kritik personel sayısındaki azalmanın da buna dahil olduğunu" bildirdi. Bu durum da başkentte evde doğumlara gidebilecek ebelerin sayısını sınırladı.

Kurum, mümkün olan durumlarda "mevcut doğum ekibinin mesleki yetkinliğini... sağlık bakımına öncelik vermek, anneleri ve bebeklerini bu süreçte güvende tutmak ve doğum birimleri üzerindeki etkiyi asgariye indirmek için kullanacağını" kaydetti.
 


Küresel salgının başlangıcında BK çapında bir dizi vakıf hastanesi hastaneye gitmenin daha güvenli olduğu konusunda ısrar ederek evde doğum hizmetlerini askıya almıştı.

Uzmanlar, evde doğumların sosyal mesafe ortamında mantıklı bir seçenek gibi görünmekle birlikte ek kaynaklar gerektirebileceğini ve koronavirüs taşıyıcısı olabilecek kadınlar için uygun olmadığını söyleyerek, bu konuda dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Londra'daki Hillingdon Hastaneleri NHS kuruluş vakfı ve NHS Greater Glasgow ve Clyde, martta bu tip hizmetleri durduran kuruluşlar arasındaydı. NHS Greater Glasgow ve Clyde, şu açıklamayı yapmıştı:

Bu, gönüllü tecritte oldukları veya semptom gösterdikleri için işe gelemeyen çalışanlarımızın yerini doldurabilmek adına doğum personelimizi hastanelerimizde tutabilmemizi sağlamayı amaçlıyor.

Kraliyet Ebelik Okulu, bir evde doğum için doğum biriminde çalışan iki ebenin görev yerinden ayrılması gerektiğini ve küresel salgın esnasında bunun mümkün olmadığı zamanlar yaşanabileceğini bildirdi.

İki kurum da o dönemden bu yana kendi bölgelerinde evde doğum hizmet faaliyetlerini yeniden başlattı ama Hillingdon Hastaneleri vakfı, bu ay Kovid-19'un NHS çalışanları üzerinde yarattığı etki sebebiyle "evde doğumun zaman zaman sunulamayabileceği" konusunda uyardı.

Londra'da faaliyet gösteren kurum, "Ev ortamında Kovid-19 bulunup bulunmadığı konusunda tüm kadınların ve ailelerinin doğum sürecinde değerlendirmeye tabi tutulacağını ve bireysel bir planın uygulanacağını" belirtti.

Benzer şekilde İskoçya'da faaliyet gösteren NHS Lothian da, haziranda yaptığı açıklamada, evde doğum yapmak isteyen kadınların görevdeki ebenin güvenliği için bir dizi koruyucu önlemi alacağına söz verdiği bir anlaşma imzalaması gerekeceğini duyurmuştu.

Lothian bölgelerindeki düzenleme, doğumda anneye eşlik edebileceklerin sayısının bir kişiyle sınırlanmasını ve ebelerin hazırlanabileceği ayrı bir mekan tahsis edilmesi gereksinimini içeriyor.

Londra Ambulans Servisi NHS Trust'tan bir temsilci şunları söyledi:

Ülke çapındaki tüm NHS kurumları gibi, Kovid-19 salgını nedeniyle hizmetlerimiz için önemli bir talep artışı gördük.

Bunun sonucunda, en kötü durumdaki hastalarımıza bakım sağlamaya devam edebilmek için, hastane doğum ekiplerinden ve aday ebeveynlerden, Londra'nın üç doğum biriminde veya insanların kendi evlerinde daha yüksek riskli doğumlara devam edip etmeme konusunu değerlendirmelerini istiyoruz. Çünkü bu kadınların ambulansla hastaneye götürülmeleri gerekebilir.

Bu tür doğumların sürdürülmesi durumunda, hastanelerden alternatif ambulans hizmetleri, yani özel hizmet sağlayıcılar ayarlamalarını istiyoruz.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU