Krizin pençesindeki Venezuela'da çocuklara 10 milyon oyuncak birden dağıtıldı

Venezuela'da Noel döneminde ihtiyaç sahiplerine yardım etmek bir gelenek

Venezuela'nın nüfusu yaklaşık 29 milyon (AFP)

Güney Amerika ülkesi Venezuela’da Noel’in başka bir anlamı daha var. Ülkede yılın bu döneminde ihtiyacı olanlara yardım etmek, oyuncak, yiyecek ve kıyafet bağışlamak uzun zamandır süren bir gelenek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da bu geleneğe uyup ekimde yoksul çocuklara 10 milyon oyuncak dağıtma sözü vermişti. Bu sözü yerine getirebilme adına, ülkedeki oyuncak üretimini ve sayısını artırmayı sağlamak için devletin satın alma garantisi sunması ve oyuncak ithalatını artırmak için bazı girişimlerde bulunma gibi özel önlemler almıştı.

 

EqC44cEXIAAaNwi.jpg
(Twitter / @ViceVenezuela)

 

teleSUR'da yer alan habere göre, 22 Aralık’ta Tedarik ve Üretim Mahalli Komiteleri aracılığıyla söz konusu oyuncakların dağıtımına başlandı. Bu komiteler aslında ABD’nin ülkeye uyguladığı ekonomik yaptırımlarından kaynaklanan un ve pirinç gibi temel ürünlerdeki kıtlıklardan dolayı, Venezuela’daki en yoksul kesimlere bu ürünleri içeren aylık erzak göndermekle görevli.

Bu ekonomik darboğazın yanında ülkede siyasi kriz de yaşanıyor. Maduro, 6 Aralık’ta yapılan parlamento seçimlerini kazanıp çoğunluğu elde etse de muhalif Guaido bu seçimleri boykot etmişti. ABD dahil 50’ye yakın ülke de Guaido’yu başkan olarak tanıdığını duyurmuştu.

Venezuela hükümetine ait bir Twitter hesabı, 23 Aralık’ta yaptığı paylaşımlarda ülkenin başkenti Karakas’ta Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez’in çocuklara oyuncakları dağıttığı fotoğrafları paylaştı. Burada bir açıklama yapan Rodriguez, çocuklarda mutluluğu ve Noel neşesini artırmayı istediklerini ve onların ülkenin umudu olduğunu ifade etti.

Bununla birlikte, Maduro, 2014’te de Noel döneminde oyuncak, giysi ve elektronik cihazların fiyatını düşürmek için bir operasyon başlatmıştı. 2016’daysa oyuncak stokçuluğu yapıp fiyatları artırdığı gerekçesiyle bir şirketin yöneticilerini tutuklayıp yoksullara dağıtmak üzere yaklaşık 4 milyon oyuncağa el koymuştu.

 

Independent Türkçe, teleSUR English, CNN International, The Washington Post, BBC, Reuters, France 24, DW

DAHA FAZLA HABER OKU