Kurtulmuş'tan Türkçe Kur'an yorumu: Edepsizliktir, insanların tüylerini diken diken eden bir uygulamadır

Numan Kurtulmuş, CHP’nin mümkün olsa Türkçe ezan ve Kur'an uygulamasını geri getirmek istediğini ancak buna "güçlerinin yetmeyeceğini" söyledi

İBB’nin Mevlana’nın vefat yıl dönümünde düzenlediği Şeb-i Arus töreninde Kur'an'ı Kerim'in Türkçe okunmasına tepki gösteren AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “Yapılan hem Mevleviliğe karşı usul ve erkan adabı olan bu yola karşı bir haksızlık ve terbiyesizliktir hem de ezanı ve Kur'an-ı Kerim'i Türkçe ibadetin içerisine sokmak gibi bir anlayışı hortlatması bakımından da gerçekten insanların tüylerini diken diken eden bir uygulamadır, şiddetle kınıyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AA muhabirine gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Başlı başına bir edepsizliktir”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen Şebiarus Töreni'nde Kur'an-ı Kerim'in Türkçe okunmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kurtulmuş,  "Mevlevilikle ilgili yapılan bu tür düzenlemelerin maalesef böyle bir şov haline getirilmesi, ait olduğu dini gelenekten kopartılarak bunun sanki bir tiyatral gösteriymiş gibi sunulması ve hiçbir şekilde Mevlevi geleneğinin içerisinde olmayan unsurların bunun içerisine yedirilmiş olması, daha açık söyleyeyim, siyasi ya da birtakım ticari şovların konusu haline getirilmesi Mevleviliğe yapılacak en büyük haksızlıktır. Dolayısıyla bu haksızlığın yapılmış olması başlı başına bir edepsizliktir" diye konuştu.

“CHP, millete böyle bir ezan diye bir ucubeyi dayattı”

CHP’nin  milletin inançlarıyla, değerleriyle, milletin birikimiyle, milletin kültürüyle, medeniyetiyle barışık olmama hatta onunla çelişkili ve çatışma içerisinde olma hali olduğunu öne süren Kurtulmuş, "Bu memlekette 18 sene ezan 'Tanrı uludur, Tanrı uludur' diye Türkçe olarak okutuldu. Milletin dinine, diline, geleneklerine aykırı olan bir yabancı ses maalesef millete böyle bir ezan diye bir ucubeyi dayattı" ifadesini kullandı.

 "Buna bir daha güçleri yetmeyecek"

Adnan Menderes'in döneminde ezanın yeniden Arapça okunmaya başlandığını hatırlatan Kurtulmuş, "Belki de Menderes'e bu zihniyetin duyduğu en büyük düşmanlığın altında yatan sebep de ezanı yeniden asli hüviyetine kavuşturmuş olmasıdır" dedi.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu anlamda da baktığınız zaman tekrar ezanı Türkçe'ye çevirmek, Kur'an-ı Kerim'i Türkçe okumak gibi bazı yanlışlıkların Cumhuriyet Halk Partisinin tek partili döneminin faşizan uygulamalarını hatırladığı, buna özendiği, istedikleri anlaşılıyor. Bir kere şunu çok net bilsinler; asırlar boyunca Müslümanlığı en iyi şekilde yaşamaya gayret etmiş olan bu millet bir daha ne ezanın ne de Kur'an-ı Kerim'in Türkçe okunarak ibadetin içine karıştırılmasına müsaade etmeyecektir. Bu yaptıkları bir gaflettir en hafif tabiriyle söylemek gerekirse. Eğer bunu bilerek yapıyorlarsa, Müslümanlığın temel değerleri, uygulamalarıyla ilgili bir çatışmayı yeniden ortaya koymak istiyorlarsa köprünün altından çok sular geçti, buna bir daha güçleri yetmeyecektir, bunu açıkça söylemek isterim. Yapılan hem Mevleviliğe karşı usul ve erkan adabı olan bu yola karşı bir haksızlık ve terbiyesizliktir hem de ezanı ve Kur'an-ı Kerim'i Türkçe ibadetin içerisine sokmak gibi bir anlayışı hortlatması bakımından da gerçekten insanların tüylerini diken diken eden bir uygulamadır, şiddetle kınıyoruz"

 "Erken seçim yok"

Muhalefet partilerinin son dönemde görüşmelerini sıklaştırması ve bazı muhalefet üyelerinin 2021 yılında değişiklikler olacağına işaret eden açıklamaları konusunda da görüşlerini paylaşan Kurtulmuş, uzun bir süredir muhalefetin erken seçimden bahsettiğini belirterek, “Türkiye'de bir erken seçim yoktur. Bu kadar yoğun problemlerle uğraştığımız, uluslararası gündemde özellikle Türkiye'nin birçok alanda cansiperane bir şekilde bir büyük mücadele verdiği ortamda Türkiye'nin erken seçim gündemiyle kaybedecek vakti ve enerjisi yoktur, olmamalıdır da" diye konuştu.

Seçimlerin vaktinde yapılacağının altını çizen Kurtulmuş, “Muhalefet kendine moral vermek, muhalefet partileri arasında dayanışmanın zeminini zenginleştirmek için 'bir dahaki bütçeyi yapmayacaksınız' diyorlar ama Türkiye'nin siyasi realitesi Allah'ın izniyle 2023'e kadar bu hükümetin bütçe yapmaya devam edeceği yönündedir" dedi.

Sistem değişikliği tartışması

Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili eleştiriler için de "Türkiye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçmiştir, eğer siyasi irade yani Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletin ortaya koymuş olduğu milli irade istiyorsa bunu değiştirebilir. Bunun yolu masadan geçmiyor bunun yolu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçiyor" dedi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU