Ali Bayramoğlu: İnsanın “Madem ferman Erdoğan’ın, mahkemelere gerek var” diyesi geliyor

“Erdoğan’ın dün yaptığı, her hukuk devleti için skandal kabul edilecek açıklama, AİHM kararının gerekçesi gibiydi”

Fotoğraf: YouTube

Karar gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Selahattin Demirtaş’ın başvurusunda Türkiye’yi mahkum etmesiyle ilgili yazdı. Bayramoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek mahkemeye gösterdiği tepkiyi hatırlatarak “İnsanın, madem ferman Erdoğan’ın, mahkemelere gerek var diyesi geliyor...” diye yazdı.

Bayramoğlu, bugünkü köşe yazısında dünyanın Türkiye’yi eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile iş insanı Osman Kavala davaları üzerinden takip ettiğini yazdı ve şunları söyledi:

Kavala davaları sivil, özgür ve eleştirel siyaset eylemine ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik baskıyı ve bunlara karşı iktidarın izlediği tutumu simgeliyor.  

Demirtaş davaları ise, Kürt meselesi, temsili kurumlar ve demokrasi üzerine, iktidarın işaretiyle yapılan baskıların göstergesini oluşturuyor. 

Kavala ve Demirtaş siyasi gerekçelerle kanıt olmadan tutuklandı, yargılandı ve yargılanıyor. Her fasılda, kalkışma, ayaklanma, casusluk, hükümeti devirmeye çalışma gibi suçlamalara maruz kaldılar.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kavala’nın AİHM’de Türkiye’yi “siyasi amaçla dava açarak hak ihlal suçundan” mahkum ettirdiğini anımsatan Bayramoğlu, şunları söyledi:

Yaklaşık bir yıl sonra, önceki gün Demirtaş davasında, diğer maddeler arasında, aynı maddeden bir kez daha mahkum oldu.  

Erdoğan’ın dün yaptığı, her hukuk devleti için skandal kabul edilecek açıklama, AİHM kararının gerekçesi gibiydi. Şöyle diyordu: 

“Bizim mahkemelerimizin yerine geçecek karar veremez. Bu adımlar tamamıyla siyasidir. Bunun da gereğini ve gerekçesini biliyoruz. Bu karar çifte standarttır, iki yüzlülüktür. Kobani’nin katili budur  Diyarbakır’da 53 gencimizin katili budur. (Demirtaş’ı kastediyor)AİHM sen anlamasan da biz anlatmaya devam edeceğiz.” 

Karar yazarı, “İnsanın, madem ferman Erdoğan’ın, mahkemelere gerek var diyesi geliyor...  Velhasıl, bu ülkeye yazık oluyor...” yorumunu yaptı.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU