Oxford Üniversitesi'nden karbondioksiti jet yakıtına dönüştüren çevreci teknoloji

Bilimsel ilerlemeyle birlikte ciddi bir karbon salımı engellenebilir

Profesör Edwards, Birleşik Krallık'taki bazı havacılık şirketleriyle deneme için iletişime geçtiklerini söyledi (Pixabay)

Oxford Üniversitesi'nden araştırmacılar karbondioksiti uçak yakıtına çevirecek bir yöntem geliştirdi.

Nature Communications dergisinde yayımlanan makaleye göre, havadaki karbondioksit çevreci bir teknolojiyle uçaklarda kullanılabilecek yakıta dönüştürülüyor.

Araştırmacılar teknolojik yöntemin, sera gazını dönüştürüp uçakla seyahate çevreye duyarlı bir alternatif sunarak "önemli bir toplumsal ilerleme" kaydedildiğini ifade etti.

Teknoloji sayesinde uçaklarda kullanılan yakıtların hiçbir şekilde yerden çıkarılmasına gerek kalmadığı için önemli miktarda karbon salımının önüne geçilebileceği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Havacılık sektörünün sera gazı salımı nedeniyle iklim krizinde ciddi payı bulunuyor.

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, 2019'da ABD'ye gitmek için Atlantik okyanusunu yelkenliyle geçmiş, havacılık sektörünün ekolojik sisteme olumsuz etkilerine dikkat çekmişti.

Oxford Üniversitesi'nden Profesör Peter Edwards, demir bazlı katalizörlerin kullanıldığı bir kimyasal reaksiyonla karbondioksiti yakıta dönüştürdüklerini belirtti.

Edwards, "Gerçekten çok heyecan verici ve devrim niteliğinde bir gelişme. 40 yıllık kariyerimdeki en önemli ilerleme" diye konuştu.

Profesör iki ila üç yıl içinde teknolojinin yüksek miktarda uçak yakıtı üretebilecek kapasiteye getirilebileceğini belirtti.

Edwards, projenin ilerlemesi için çalıştıklarını ifade ederek şunları söyledi: 

Hükümetin de desteğiyle bu teknoloji, Birleşik Krallık'ta ilk sentetik havacılık yakıt endüstrisini kurma yolunda ilerlememizi sağlayabilir. Bu bilimsel gelişmeler artık ileri düzey teknolojik inovasyonlara dönüşmeli. Fırsatı kaçırmamalıyız.

 

 

Independent Türkçe, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU