Afganistan ve Libya tezkeresi 18 ay uzatıldı

Afganistan ve Libya'ya asker gönderilmesi için verilen iznin 18 ay uzatılmasına ilişkin tezkere TBMM'de kabul edildi

Afganistan ve Libya'ya asker gönderilmesi için Cumhurbaşkanı'na verilen izin 2 Ocak 2021 tarihinden itibaren 18 ay süreyle uzatıldı / Fotoğaf: TBMM

Afganistan ve Libya'ya asker gönderilmesi için verilen iznin süresinin 18 ay uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM'de dün kabul edildi.

Genel kurulda önce Afganistan tezkeresinin uzatılması görüşüldü.

Tezkerede, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) ilgili kararları kapsamında ve 5 Aralık 2001 tarihli Bonn Konferansı sonuçları uyarınca, Afganistan hükümetinin güvenlik durumunun iyileştirilmesi ve kendi güvenlik kabiliyetlerinin oluşturulmasına yardımcı olmak için 2001'de Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti'nin (ISAF) oluşturulduğu hatırlatıldı.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, "Uluslararası meşruiyeti bulunan bu tezkereye olumlu oy kullanacağız" dedi. 

Tezkereye olumlu yönde oy kullanacaklarını açıklayan CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz de, “Türkiye, Afganistan'da etnik kökeni ne olursa olsun halkın tamamına eşit yakınlıkta olacak şekilde, Afgan yönetimini desteklemek, Afganistan milli savunma ve güvenlik kuvvetlerini eğitmek ve Afganistan halkına güvenlik istikrar ve gelişme konusunda yardım etmek maksadıyla bulunmaktadır" dedi.

Libya tezkeresi AK Parti ve MHP oylarıyla uzatıldı

Türk askerinin 18 ay daha Libya’da bulunmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi  ise AK Parti ve MHP grubu oylarıyla  kabul edildi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, "Libya'da güvenlik ve huzur ortamının sağlanması bağlamındaki iş birliğimizi geliştirmeyi hedefleyen Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin bu tezkere, Libyalı kardeşlerimizin uzun yıllardır hasretini çektiği kalıcı barış ve istikrara kavuşması için meşru hükümetin çabalarının desteklenmesi yönünde atılmış bir adımdır" dedi.

Tezkere üzerinde İYİ Parti Grubu adına söz alan Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, Türkiye Cumhuriyeti'nin, "siyasi hedefi meçhul bir macera filminin oyuncusu olmasına" karşı çıktıklarını ifade etti.

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir ise Libya'daki durumun ülkemiz dahil olmak üzere tüm bölge için risk ve tehditler barındırmayı sürdürdüğü açıktır" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz ise “Tezkere için 18 ay izin isteniyor. 18 ay askerlik bile yok artık, nereden çıktı bu? Üstelik bu 18 ay, 24 Aralık 2021 tarihi için kararlaştırılan Libya seçimlerinin süresini de aşıyor. Bu seçimlerden sonra iktidarı Libya'ya davet ettiği ileri sürülen Ulusal Mutabakat Hükümetinin kalıp kalmayacağı ne malum? Askerlerimizi orada bulundurmanın gerekçesi ne olacak? Hangi meşruiyete dayanılacak? Seçimlerden söz açılmışsa yoksa siz olası bir erken seçimde iktidarı kaybedeceğinizin farkındasınız da şimdiden peşin peşin izin mi istiyorsunuz?" diyerek tezkereye karşı oy kullanacaklarını açıkladı.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç, AK Parti'nin "müttefikleriyle birlikte uyguladığı yanlış dış siyasetin bedelinin, Türk, Kürt, Arap halkı başta olmak üzere bölgedeki bütün halklara ödettirilmeye çalışıldığını" öne sürdü.

Oruç, "Bu iktidar rızkınızı savaşa harcıyor. Hem bize ait olmayan hem de ülkenin önünü tıkayan bir savaşa harcıyor. 'Milli çıkarlar' dedikleri gerçekten milletin ve halkların çıkarı değil tek adam rejiminin çıkarıdır" dedi.

Ayrı ayrı yapılan oylamaların neticesinde TBMM, bu iki ülkeye asker gönderilmesi için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a verilen izni 2 Ocak 2021 tarihinden itibaren 18 ay süreyle uzatmış oldu. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU