Dev göktaşı NASA tatbikatında New York’u yok etti

Olası bir göktaşı çarpması için tatbikat yapan bilim insanları, gezegeni korumada başarısız oldu

Fotoğraf: The Independent

Olası bir göktaşı çarpmasını masa başı tatbikatla canlandıran bilim insanları, New York’u sanal göktaşından korumakta başarısız oldu.

Geçen hafta boyunca, NASA ve diğer resmi kuruluşlardan uzmanlar, Dünya’ya doğru hızla ilerleyen, uygarlığın büyük bölümünü yok edebilecek bir göktaşı senaryosunu canlandırmakla meşguldü.

Tatbikatın başında, bilim insanlarına göktaşının dünyaya isabet etme olasılığının az olduğu söylendi. Ancak gök taşı isabet etti ve tatbikata katılanlar ona müdahale etmekte zorlandı.

Bilim insanları sanal göktaşının doğrultusunu saptırmayı denedi. Ancak bu girişim, nesnenin sadece ufak bir parçasının kopmasını sağlayabildi. Bu yüzden yöneticilerin şehri tahliye etmek ve oluşan yıkımı temizlemek dışında seçeneği kalmadı.

Tamamen kurgusal olan çarpışmanın amacı, Dünya’ya yönelebilecek gerçek bir göktaşına karşı bilim insanlarının nasıl tepki vereceğini ve müdahale edeceğini görmekti.

Öte yandan, uzmanlar olası bir çarpışmada, göktaşının yüksek ihtimalle okyanusa düşeceği, tatbikatta baz alınan yolu izlemeyeceğini belirtti. Ancak tatbikatı hazırlayan araştırmacılar, mümkün olan tüm ihtimalleri test etmek istediklerini söyledi.

Senaryonun yaratıcısı ve Pasadena,NASA’ya bağlı Yakın Dünya Nesneleri Araştırma Merkezi yöneticisi Paul Chodas, ‘’Kendimizi zorlamamız ve zor soruları sormamız gerekiyor. Olası en kötü vakayı incelemeden hiçbir şey öğrenemezsiniz’’ dedi.

 

 

2019 Gezegen Savunma Konferansı’nın bir parçası olan tatbikatta, katılımcılardan Dünya’yla yönelen göktaşını durdurmak için 8 yıllarının olduğu söylendi.

Göktaşının tespitinden itibaren her gün, katılımcılara çarpışma ihtimalini hesaplamaları ve ardından Dünya’yı korumaya girişmeleri için yeni veriler sunuldu.

Dünya’yı korumanın başlıca yolu, NASA ve diğer uzay ajanslarının göktaşını vurarak, rotasından çıkaracak mekanizmayı kullanmaktı. Bu yola başvuran bilim insanları taşı başarılı bir şekilde vurdu. Ancak sadece bir parçasını kopan gök taşı, Dünya’ya ilerlemeye devam etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları göktaşının atmosfere bir ateş topuna dönüşerek, saatte 70 bin kilometre hızla gireceği kanısına vardı. Araştırmacılar çarpışmayla birlikte 20 megatona kadar enerji açığa çıkarması gerektiğini söyledi.

Böylece bilim insanları, New York gibi yoğun nüfuslu bir alanda yaşanacak çarpışmanın finansal, ekonomik ve insani sonuçlarını tartışmaya başladı.

Tatbikatın ortaklarından Federal Acil Durum Yönetim Kurumu’ndan (FEMA) Leviticus Lewis konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Bilim ve kriz yönetimi kurumlarını bir araya getirmek, olası bir göktaşı çarpmasına hazırlanmak için çok önemli. Bu tatbikatta düşük olasılıklı ama büyük sonuçları olan bir senaryo üzerine çalıştık. Kilit roldeki soru ve sorunların tanımlanması açısından çok değerli”

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU