Türk halkının yüzde 80’i AB üyeliğini destekliyor, eğitimli kesimde bu oran yüzde 90

Türkiye AB Başkanlığı’nın anketine göre, Türk halkının Avrupa Birliği üyeliğine destek oranı yüzde 80’i aştı

Araştırmaya göre  eğitim düzeyi arttıkça AB üyeliğine destek de artıyor/ Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı’nın belirli aralıklarla toplamda yaklaşık 10 bin kişiyle yaptığı ankete katılanlara, “Türkiye’nin AB üyeliği iyi bir şey mi ve bunu destekliyor musunuz?” sorusu yöneltildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ankete katılanların yüzde 80’i Türkiye’nin AB üyeliğinin iyi bir şey olacağını ve bunu desteklediğini bildirdi. Eğitim durumu dikkate alındığında, eğitimli kesimde bu oran yüzde 90’a yükseldi.

Katılımcılara yöneltilen bir diğer soru da, “Sizce Türkiye AB üyesi olabilir mi? Türkiye’nin bu konuda altyapısı yeterli mi, isteği var mı?” oldu. Bu soruya ankete katılanların yüzde 60’ı “Türkiye eğer isterse AB üyesi olabilir. Türkiye’nin bu potansiyeli var” yanıtını verdi.

Ankete katılanlar ‘şu andaki güncel mevcut durumda’ ise Türkiye’nin AB üyeliğinde zorlanabileceği görüşünü dile getirdi.

Geçen yıl TEPAV araştırmasında destek yüzde 60 çıkmışı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından hazırlanan “Türkiye Kamuoyunda Avrupa Birliği Desteği ve Avrupa Algısı Araştırması 2019” raporunda Türkiye'nin ekonomik olarak AB'ye "çok ihtiyacı olduğunu" düşünenlerin oranı yüzde 54, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini belirtenlerin oranı yüzde 60 olarak açıklanmıştı. 18-24 yaş arasındaki gençlerde ise destek oranının ise yüzde 66’ya çıktığı belirtilmişti.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU