"Cehennem" mağarasına hükmeden ölümcül kırkayak türü keşfedildi

"Bulduğumuz kırkayak, zehirli bir avcı ve bu mağaradaki daha önce tanımlanan hayvanların en büyüğü"

Yeni keşfedilen türe "Mağaranın Kralı" ismi verildi (Zookeys)

Uluslararası bir araştırma ekibi Romanya'daki Movile mağarasında, gün ışığını hiç görmediği düşünülen yeni bir kırkayak türü keşfetti. Araştırmacılara göre mağara, oksijenin insanın alıştığı miktarın yarısı kadar olduğu, kükürtünse bol miktarda bulunduğu eşsiz bir yeraltı ekosistemine sahip.

Nefes almanın çoğu insan için ölümcül olacağı bu cehennem ekosistemi, söz konusu keşifle birlikte kralını bulmuş gibi görünüyor. Boyu 46 ve 52 mm. arasında değişen kırkayak Cryptops speleorex, mağara sakinlerinin bilinen en büyük örneği oldu.

Hakemli bilim dergisi ZooKeys’de 16 Aralık’ta yayımlanan ve yeni türe dair bulguları ayrıntılandıran makalede yırtıcının, eklembacaklıların "açık ara" en büyüğü olduğu ve alanı alanı ölümcül ısırıklarıyla kontrol ettiği ifade edildi.

Milyonlarca yıl önce Neojen sırasında dış dünyadan izole edilen Movile mağarası, 1986'da elektrik santrali için uygun yer arayan işçiler tarafından beklenmedik şekilde keşfedildiğinden beri bilim insanlarının dikkatini çekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira zorlu yaşam koşullarına rağmen, Movile ekosisteminin çok geçmeden, olağanüstü bir endemizmi ve çeşitli, benzersiz bir faunayı barındırdığı keşfedildi. Şimdiye kadar, mağaranın troglobiont su akrebinden (Nepidae), Liocranidae ve Nesticidae örümceklerine kadar çeşitli türde canlıya ev sahipliği yaptığı anlaşıldı.

Yeni keşifse Finlandiya’daki Turku Üniversitesi’nden Dr. Varpu Vahtera, Bulgaristan’daki Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nden Prof. Pavel Stoev ve Avusturya’daki Viyana Doğa Tarihi Müzesi’nden Dr. Nesrine Akkari,  mağaracıların Movile'ye düzenlediği son gezide topladığı örnekleri analiz etmesiyle mümkün oldu.

Araştırmacılar bulgularını, "Elde ettiğimiz bulgular şüphelerimizi doğruladı ve Movile kırkayağının morfolojik ve genetik açıdan farklı olduğu ortaya çıktı. Milyonlarca yıl boyunca, yüzeyde yaşayan en yakın akrabasından evrilmişti ve hiç bitmeyen karanlıktaki hayata daha iyi adapte olan tamamen yeni bir taksona dönüşmüştü" diye açıkladı.

Bulduğumuz kırkayak, zehirli bir avcı ve bu mağaradaki daha önce tanımlanan hayvanların en büyüğü. Bu yeraltı sistemindeki besin zincirinin en üst sırasında yer alıyor. Bu nedenle türü Cryptops speleorex diye adlandırmaya karar verdik, bunu ‘Mağaranın Kralı’ diye tercüme edebiliriz.

 

Independent Türkçe, EurekAlert, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU