Milletvekilliği düşürülen HDP'li Leyla Güven'e 22 yıl 3 ay hapis cezası

Leyla Güven hakkında tutuklama kararı çıkartıldı

Fotoğraf: AA

Eski HDP milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye'nin Afrin bölgesinde yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili yaptığı açıklama ve paylaşım ile daha önce katıldığı toplantılardaki konuşmalarına ilişkin yargılanmasına Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Cumhuriyet Savcısı tekrarladığı esas hakkındaki mütalaasında, Güven’in “Örgüt kurma ve yönetmek”, "örgüt üyesi olmak”, "halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtmak", "kanuna aykırı yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" iddialarıyla cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, sanık Güven'in "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve iki kez "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 22 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Güven'in gazeteci kızı Sabiha Temizkan kararın ardından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Annem Leyla Güven hakkında DTK faaliyetleri nedeniyle 22 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Bir dönem devletin bizzat muhatap aldığı, görüşmeler yaptığı DTK’nın faaliyetleri nedeniyle! Bu düşman hukuku değil de nedir?

HDP'den açıklama: Tüm Kürtlere ve tüm muhalefete yöneliktir

Güven'e verilen hapis cezasına ilişkin HDP'den yapılan açıklamada "Verilen 22 yıl 6 ay hapis cezası uygulanan düşman hukukunun sonucudur" ifadeleri kullanıldı.

Kararın yargı organlarının iktidarın çıkarına göre hareket ettiğini gösterdiğinin öne sürüldüğü açıklamada "Bu düşmanca karar sadece Leyla Güven'e, sadece DTK'ye değil tüm Kürtlere ve tüm muhalefete yöneliktir" denildi.

Açıklama şu ifadelerle devam etti:

Leyla Güven, hayatını barışa adamış bir mücadele insanıdır, onur abidesidir. Cezalarla, tutuklamalarla ne Leyla Güven ne de biz mücadeleden vazgeçmeyiz.

Leyla Güven'in eşbaşkanlığını yürüttüğü Demokratik Toplum Kongresi, bu toprakların barışa kavuşması için en kritik dönemlerde rol almış; sivil, demokratik bir kurumdur. DTK demokratik müzakere, çözüm ve barış girişimlerinin muhatabıdır. İktidar bu kararla çözümsüzlükte ısrar edeceğini bir kez daha göstermiştir. DTK gibi bir kurumu böylesi yöntemlerle kriminalize etmek boşa kürek çekmektir. Bu, yakın tarihte de onlarca kez denenmiş, sonuç hep aynı olmuştur. Kürtlerin hak ve barış mücadelesine her saldırı halk nezdinde cevabını almıştır.

Bizler, bu hukuksuz, düşmanca cezayı tanımıyoruz.

Milletvekilliği düşürülmüştü

Eski HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesince yargılandığı başka davada "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Karar, Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesince onanmıştı. TBMM Genel Kurulu'nda 4 Haziran'da HDP'li Güven hakkında mahkeme tarafından verilen kesinleşmiş cezalara ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri okunarak bilgiye sunulmuştu. Anayasa gereğince Genel Kurulda okunan tezkerelerin ardından Güven'in milletvekilliği düşmüştü.

 

 

 

Mezopotamya Ajansı; Independent Türkçe,AA

DAHA FAZLA HABER OKU