Ege adalarındaki binlerce mülteci çıldırmanın eşiğine geldi

Yunan adalarında sıkışıp kalan mülteciler arasında depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu yükselişte

Yunanistan'daki mülteciler, aşırı kalabalık kamplarda yeterli barınma ve hijyen koşullarına sahip değil (Reuters)

Yıllardır Yunanistan’a bağlı Ege adalarında mahsur kalan binlerce sığınmacının ruh sağlığının giderek kötüye gittiği, üçte birinin intiharı düşündüğü bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Kurtarma Komitesi’nin (IRC) dün yayımladığı rapora göre, AB’nin uyguladığı katı Kovid-19 kuralları altında yaşamlarını sürdüren mülteciler arasında ciddi bir akıl sağlığı krizi yaşanıyor. Midilli, Samos ve Sakız adalarında son iki yılda yapılan araştırma sonuçlarının yer aldığı raporda, tüm yaş gruplarından ve farklı geçmişlere sahip mülteciler arasında, umutsuzluk ve çaresizliğin yol açtığı ciddi depresyon, travma sonrası stres bozukluğu ve kendine zarar verme eğilimi görüldüğü kaydedildi.

Rapora göre, IRC’nin destek verdiği her 4 kişiden üçü, uyku sorunları, anksiyete ve depresyonla mücadele ediyor. Her üç kişiden biri intiharı düşünüyor, her 5 kişiden biriyse intihar girişiminde bulunmuş. Psikologlar, Kovid-19 salgınının ve Midilli’deki mülteci kamplarında çıkan yangınların da mültecilerin yaşam koşullarını giderek kötüleştirdiğine dikkat çekti. Uzmanlar, salgın nedeniyle kamplarından çıkamayan binlerce mültecinin küçük bir alana sıkıştığına dikkat çekti.

Salgın öncesinde mülteciler, bir süre önce çıkan yangında büyük ölçüde yıkılan Midilli’deki Moria kampı yakınındaki futbol sahasında maç yapabiliyordu.

IRC, koronavirüs salgınına karşı uygulanan tecrit politikalarının mülteciler ve sığınmacılar için daha sert olduğunu belirterek, “Araştırma pandeminin zaten hassas durumda olan sığınmacıların durumunun giderek kötüye gitmesine yol açtığını ve Avrupa’nın sığınmacı politikasındaki ciddi sorunları gözler önüne seriyor” ifadelerini kullandı. Kurum, mültecilerin hâlâ yeterli suya, temizlik hizmetine, barınma olanaklarına ve sağlık, eğitim ve hukuki destek gibi temel haklara erişemediğini vurguladı.


Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU