Midilli Adası’nda göçmen dramı… 3 bin kişilik kampta 25 bin kişi kalıyor

Deniz yoluyla Avrupa’ya geçmen isteyen göçmenler, Yunan sahil güvenlik ekipleri tarafından yakalanıp Midilli Adası’ndaki kamplara gönderiliyor

Fotoğraf: AA

Ülkelerinden ayrılarak, Avrupa'ya gitmek isteyen göçmenlerin Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçişleri devam ediyor.

Akşam saatlerinde şişme bot ile denize açılan aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 25 sığınmacı, Yunan sahil güvenlik ekiplerince Midilli'deki Molivos Limanı'na getirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geceyi liman bölgesinde dışarıda geçirecekleri belirtilen sığınmacılara battaniye ve yemek verildi.

Yaklaşık bir hafta önce Midilli Adası'na ayak basan yaklaşık 40 sığınmacı da Skala Sikaminea sahilinde gönüllüler tarafından kurulan iki çadırda konaklıyor.
 


3 bin kişilik kampta 25 bin kişi kalıyor

Göçmenlerin yoğun olarak kaldığı Yunanistan’daki Moria Kampı'nda neredeyse tüm insan hakları ihlallerinin yaşanıyor.

3 bin kişinin yaşayabileceği kampta yaklaşık 25 bin göçmen barınmak zorunda kalıyor.
 


Önemli bölümünü kadın ve çocukların oluşturduğu sığınmacılar, kamptaki aşırı yoğunluk nedeniyle dışarıdaki arazide yağmur ve soğuk havaya rağmen yazlık çadırlarda uyumaya mecbur kalıyor. 

Yetkililer, aşırı kalabalık ve hijyenik olmayan koşulların bulunduğu kampta hastalıkların daha hızlı yayılabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.
 


“Yunanistan sığınmacıları gizli merkezlerde tutup, eşyalarını gasp ediyor”

Sınırda bekleyen göçmenlerin durumlarıyla alakalı Amerikan New York Times Gazetesi (NYT), “Yunanlıların sığınmacılar için gizli yeri: Hayvanlar Gibiyiz” başlıklı bir araştırma haberi yayınlamıştı.

Haberde, Yunanistan’da sığınmacıların tutulduğu yargısız merkezlere dikkat çekilmişti.

Sığınmacılarla yapılan mülakatlara da yer verilen haberde, Yunanlıların sığınmacı mültecileri yakalayarak üzerlerindeki elbiseler dahil bütün varlıklarını gasbettiği, dövdüğü ve hiç bir hukuki işlem yapmadan Türkiye’ye geri gönderdiği kaydedilmişti

Haberde, NYT’nin yerinde raporlama ve uydu görüntülerinin adli analizi sonucunda Yunanistan'ın kuzeydoğusunda böyle gizli bir merkezin varlığını doğruladığının altı çizildi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU