Abraham Lincoln'ün adını taşıyan liseye isim değişikliği baskısı

Lincoln, idam cezasına çarptırılan 39 Amerikan yerlisinin cezalarını hafifletmeyi reddetmesi ve bu kişilerden biri hariç hepsinin infaz edilmesine müsaade etmesiyle hatırlanıyor

Okula ismini verilen Amerikan başkanının izlediği politikalar tartışma konusu (Wikimedia)

ABD'nin San Francisco şehrinde Abraham Lincoln'ün ismini taşıyan bir lise, 16. başkanın Amerikan yerlilerine yönelik politikaları nedeniyle isim değişikliği tartışmasıyla gündeme geldi.

Lincoln Lisesi'nin, George Washington Lisesi ve Herbert Hoover Ortaokulu'yla birlikte San Francisco Okul Adları Danışma Komitesi'nin isimlerinin değiştirilmesini istediği birçok okuldan biri olduğu kaydedildi.

Fox News'un San Francisco Chronicle gazetesinden aktardığı haberde, listeye bakıldığında seçilen isimlerden yola çıkarak söz konusu kişilerin köle sahipleri, tanınmış ırkçılar ya da beyaz üstünlük yanlısı isimlerin yanı sıra sömürge sürecine doğrudan katılmış ve insan hakları veya çevre istismarlarına karışmış figürler olduğunun altı çizildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Komite Başkanı Jeremiah Jeffries gazetede yayımlanan makalede, "Lincoln'e dair tartışma, İlk Milletler'den halklara yaptığı muameleye odaklandı, çünkü ilk teklif buydu. Kriterleri karşıladığı için konunun üzerinde fazla durmadık" ifadelerini kullandı.

Jeffries ayrıca, Lincoln'ün kendisinden önceki ve sonraki başkanlar gibi, siyahilerin hayatlarının, onlar için insan sermayesi ve servet inşasının zayiatı olmak dışında önemli olduğunu gösteren bir politika ya da söylem geliştirmediğini belirtti.

Yerlilere ait toprakları etkileyen demiryolu inşa ettiği için eleştirilen Lincoln, idam cezasına çarptırılan 39 Amerikan yerlisinin cezalarını hafifletmeyi reddetmesi ve bu kişilerden biri hariç hepsinin infaz edilmesine müsaade etmesiyle de hatırlanıyor.


Independent Türkçe, Fox News

DAHA FAZLA HABER OKU