Karabağ’daki ateşkes ihlali sonrası Ermenistan’tan açıklama: Eski pozisyonlara dönmek için görüşmeler sürüyor

Ermenistan'dan yapılan açıklamada "Eski pozisyonlara dönülmesi için görüşmeler sürüyor" ifadesine yer verildi. Gelişme sonrası Rus Barış Gücü'nün görev alanı genişledi

Ateşkes ihlalinin ardından Rus barış güçleri, Dağlık Karabağ'daki kontrol alanlarını genişletti / Fotoğraf: İHA

Dağlık Karabağ'ın Hadrut bölgesinde 12 Aralık Cumartesi günü ateşkes ihlali yaşanmıştı.

Ermenistan, Azerbaycan ordusunun iki köye saldırı düzenlediğini ileri sürerken, Azerbaycan da Ermenistan'ı ateşkesi bozmakla suçlamıştı. Çatışmalar üzenine Rus birlikleri bölgede konuşlanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ermenistan cephesinden açıklama

Ermenistan Savunma Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada Azerbaycan ordusunun ateşkese aykırı olarak 12 Aralık’ta Karabağ Cumhuriyeti’nin Hadrut bölgesindeki Hin Tağer ve Khtsaberd köylerine saldırı başlattığı savunuldu.

Birkaç saatlik savaşın sonucu olarak, Azerbaycan güçlerinin Hin Tağer köyüne girmeyi ve ayrıca Khtsaberd köyüne yaklaşmayı başardığının belirtildiği açıklamada ayrıca Ermeni tarafında altı askerin yaralandığı ve Azerbaycan güçlerine de zayiat verdirildiği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca “Ermenistan, Rusya ve Azerbaycan ordusu arasında  Hadrut bölgesinde durumu çözmek ve eski saflarına döndürmek için görüşmelerin sürdüğünü de eklemek gerekir" denildi.

Rusya kontrol alanının genişletti

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise gelişmeyle ilgili olarak dün yaptığı açıklamada, Azerbaycan ordusunun 'ormanlık alanlarda' kaldığını ve saldırılarda bulunan Ermeni kuvvetlerine karşı operasyon düzenlediğini belirtti.

Bakanlığın açıklamasında 26 Kasım'da Hocavend bölgesinin Sur köyünde üç Azerbaycan askerinin öldürüldüğü ve iki kişinin yaralandığı bir saldırı düzenlendiği, 8 Aralık'ta da Hadrut yakınlarında bir askerin öldürüldüğü ve bir sivilin yaralandığı ifade edildi.

Bu gelişmeyle Rus barış güçleri, Dağlık Karabağ'daki kontrol alanlarını genişletti.

Rusya Savunma Bakanlığı: Ateşkes ihlalinden sonra yeni bir ihlal durumu yaşanmadı

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, Dağlık Karabağ’da dün Ermenistan’ın gerçekleştirdiği ateşkes ihlalinden sonra yeni bir ihlal durumunun yaşanmadığı aktarıldı.

Açıklamada, “Rus Barış Gücü Birlikleri, Dağlık Karabağ’da görevlerini sürdürmeye devam ediyor. Ateşkes tüm hat boyunca takip ediliyor. 12 Aralık’ta Hadrut’ta bir ateşkes ihlali gerçekleşti. Rus Barış Güçleri durumun daha da kötüye gitmesini engelledi” denildi.

Dünden bu yana bölgede ateşkes ihlali gerçekleşmediği ifade edilirken, bölgeden sivillerin tahliye çalışmalarının da sürdürüldüğü aktarıldı. Bakanlık, 634 sivilin daha tahliye edilmesi ile birlikte toplam 38 bin 341 sivilin tahliye çalışmasının yapıldığını ifade etti.

51 adet mayın imha edildi

Savunma Bakanlığı, Hankendi’de mayın temizleme faaliyetlerinin sürdüğünü belirtilirken, 7 kilometre yol üzerinde 51 adet patlamamış mayının imha edildiği ve bu mayınların Ermenilerin terk ettiği binalara konulduğunu belirtti.

Bakanlık, 23 Kasım’dan beri bölgede yapılan mayın temizleme işlemlerinde Ermeniler tarafından kurulan 4 bin 811 adet patlamamış mayının imha edildiği ve bu mayınların 375’inin binalara konulduğunu ifade etti.

Rus Hükümeti tarafından yayınlanan önceki haritalara göre, Hin Tagher ve Khtsaberd  Barış Gücü'nün yetki alanının dışındaydı.

Ermenistan'da 3 günlük yas ilan edildi

Öte yandan istifa ettiği haberlerini yalanlayan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ülkesinde 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu.

Başbakan Paşinyan ülkede yaşanan kutuplaşma ve kendisine yapılan istifa baskılarının ardından yeni bir karar açıkladı. Paşinyan aldıkları karar ile 19 Aralık tarihinden başlayarak ülkede 3 günlük yas ilan ettiklerini duyurdu.

Paşinyan, “19 Aralık çatışmaların sona ermesinin 40’ncı günüdür. 19 Aralık’tan itibaren Ermenistan’da 3 günlük yas ilan edilecek Cumhuriyet Meydanı’nda yas yürüyüşü yapılarak farklı türde anma etkinlikleri düzenlenecek” dedi.

Muhalefete rest çekti

Muhalefet Başbakan Nikol Paşinyan’ın istifasını talep ederken gece saatlerinde Rus ve Ermenistan medyasında Paşinyan’ın istifa ettiğine dair iddialar dolaştı. Sabah saatlerinde kameralar karşısına geçen Nikol Paşinyan istifa etmediğini söyleyerek, “Ben halkın oylarıyla geldim ancak yeni bir seçimde halk beni seçmezse giderim” diyerek muhalefete rest çekti.

 Siyasi koridorlarda hala hareketlilik sürerken Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan parlamentonun olağanüstü toplanması çağrısında bulundu.

Esir takası gerçekleşecek

Dağlık Karabağ’da, Ermenilerin değil aksine Azerbaycan askerinin saldırılar gerçekleştirdiğini savunan Paşinyan, “Azerbaycan’ın eylemleri kışkırtıcı ve Dağlık Karabağ’daki, Rus Barı Gücü misyonlarının yetersiz olduğunu göstermeyi amaçlıyorlar” dedi.

Ayrıca ateşkes anlaşması maddeleri gereği esir takası yapacaklarını söyleyen Paşinyan, “Yakın zamanda tutukluların dönüşüne hazırlanıyoruz” diyerek kendilerinin de Azerbaycanlı mahkumları göndermeye hazır olduklarını ifade etti.

 

Independent Türkçe, Agos, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU