Netflix, Winx Club uyarlaması yüzünden eleştirilerin odağında: "Çocukluğumu öldürdüler"

Yeni programın çeşitliliği azaltması, orijinal dizinin hayranlarında hayal kırıklığı yarattı

Netflix kendisini, yakında çıkacak dizisi Winx Efsanesi: Kader'le (Fate: The Winx Saga) ilgili yeni bir whitewashing (beyazlaştırma) tartışmasının merkezinde buldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dijital yayın platformu, 22 Ocak'taki çıkışından önce, genç yetişkin drama dizisinin fragmanını yayımladı.

The Vampire Diaries'in yaratıcısı Brian Young tarafından yaratılan dizi, 2004 ve 2009 arasında Nickelodeon'da yayınlanıp 2011'de geri dönen çizgi film The Winx Club'ın canlı çekim uyarlaması.

Uyarlamaya dair haberler başta heyecan yaratsa da orijinal dizinin hayranlarının, dizinin ana kadrosunda orijinal çizgi filmdeki çeşitliliğin bulunmadığını fark etmesi uzun sürmedi. Bunun sonucunda çok sayıda izleyici, dijital yayın devini "whitewashing"le suçladı. Bu, beyaz aktörlerin, beyaz tenli olmayan karakterleri oynaması için seçildiği ve Hollywood'da yaygın bir uygulama.

Orijinal dizinin baş karakterleri, Öbür Dünya'daki yatılı büyü okulu Alfea'ya giden 6 periden oluşuyor.

 

 

Ne var ki yeni uyarlama perilerden yalnızca 5'ini içerirken hayranlar oyuncu seçimlerinin orijinal dizideki çeşitliliği azalttığını fark etti.

Bir Twitter kullanıcısı şunu yazdı:

Dürüst olmak gerekirse bunu yayımlayarak bütün çocukluğumu öldürdüler. Oyuncu seçiminden kim sorumluydu? Çünkü bunun hepsi yanlış. Latin Flora ve Asyalı Musa nerede ve Tecna niye yok?

Bir diğeri şu ifadeleri kullandı:

Kişilerin Winx'i standartları bozuyor diye savunacak olması komik. Yani esas kızın hala beyaz ve güzel olduğunu ve yardımcı rollerin ya beyaz tenli olmadığını ya da standartlardan farklı olduğunu görün. Musa ve Flora'da "whitewashing" yapmada sorun yoksa, Bloom'u siyahi veya Asyalı bir kız yapabilirlerdi.

Gönderisine çizgi film karakterlerini gerçek hayattaki karşılıklarıyla karşılaştırdığı bir görsel ekleyen üçüncü bir kullanıcı şunları söyledi:

Netflix bunun nasıl bir halt olduğunu açıklayabilir mi? Winx'i sevmemin nedenlerinden biri beyaz olmayan kız kardeşlerimin de burada temsil edilmesiydi. Çocukluğuma ne halt ettiniz?!

Bir kullanıcı da "Flora beyaz mı şimdi? Musa artık Asyalı değil mi??????? Peki biri bana Tecna'ya ne halt olduğunu açıklayabilir mi? Bana bunca zaman bunun için mi beklediğimi söylüyorsunuz?" dedi.

The Independent yorumlarını almak için Netflix'le irtibata geçti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU