Güneş'in en yakın komşusu umutları boşa çıkardı: "Yaşanabilir bölgedeki gezegenler radyasyonla yıkanıyor"

"Galaksideki en yaygın yıldızlar, yani kırmızı cüceler bildiğimiz türden yaşam bulmak için harika adaylar değil gibi görünüyor"

(Mark Myers /Sidney Üniversitesi)

Proxima Centauri, Dünya'dan sadece 4,2 ışık yılı uzakta ve Güneş'e en yakın yıldız konumunda. Yıldızın hayat verdiği gezegen sisteminin "yaşanabilir bölge" ismi verilen, ne çok sıcak ne de çok soğuk koşulların bulunmadığı bölgesinde birkaç gezegen mevcut. O gezegenlerden biri olan Proxima b, Dünya’ya benzerliğiyle biliniyor. Bu nedenle uzayda yaşam arayışı için ilk adaylardan biri olarak görülüyor.

Proxima b, Dünya’nın sadece 1,17 katı büyüklüğünde. Yani insanlara ev shaipliği yapan gezegenle hemen hemen aynı boyutta. Gezegenin, kendi yıldızının yörüngesinde dönmesi sadece 11,2 gün sürüyor ama bilim insanları, Dünya'nın Güneş'ten aldığıyla aşağı yukarı aynı miktarda ısı aldığına inanıyor.

Bununla birlikte Proxima Centauri'nin M-tipi bir yıldız olması problem teşkil ediyor. Evrende en sık bulunan M-tipi yıldızlarda, sık ​​sık ultraviyole patlamalar meydana geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdi yeni araştırmalar, bu alevlenmelerin düşünülenden daha şiddetli olduğunu ve yıldız sistemindeki yaşam olasılığını ortadan kaldırdığını gösterdi.

Avustralya'daki Sidney Üniversitesi'nden gökbilimci Andrew Zic, "Gökbilimciler kısa süre önce Proxima Centauri çevresinde, suyun sıvı halde bulunabileceği 'yaşanabilir bölge' içinde iki 'Dünya benzeri' kayalık gezegen buldu” dedi ve ekledi:

Ancak Proxima Centauri'nin nispeten soğuk bir kırmızı cüce olduğu düşünüldüğünde, yaşanabilir bölgenin yıldıza çok yakın olması gerekiyor. Hatta Merkür'ün Güneşimize olduğundan çok daha yakın...

Araştırmamız şunu gösteriyor: Bu durum, gezegenleri baştan aşağı yıkayabilecek tehlikeli, iyonlaştırıcı radyasyona karşı çok savunmasız kılıyor.

Araştırmacının aktarımına göre, Güneş de "koronal kütle atımları" ismi verilen süreç sırasında iyonize parçacıklardan oluşan sıcak bulutlar yayıyor. Ancak Güneş, Proxima Centauri ve diğer kırmızı cüce yıldızlardan çok daha sıcak olduğu için, yaşanabilir bölgesi de daha uzakta bulunuyor.

Bu nedenle Dünya, söz konusu Güneş patlamalarından insanları koruyan güçlü bir manyetik alana sahip. Kırmızı cüce yıldızların yörüngesinde dönen gezegenlerse bu hususta o kadar şanslı değil.

The Astrophysical Journal isimli hakemli dergide yayımlanan araştırmanın başyazarı Andrew Zic, bunu şöyle açıklıyor:

Güneşimiz de 'koronal kütle atımları' dediğimiz süreçte iyonize parçacıklardan oluşan sıcak bulutları düzenli olarak yayıyor. Ancak Güneş, Proxima Centauri ve diğer kırmızı cüce yıldızlardan çok daha sıcak. Bu nedenle 'yaşanabilir bölgemiz' de Güneş'in yüzeyinden uzak kalıyor. Yani Dünya bu yıkıcı olaylardan nispeten daha uzakta kalıyor.

Sonuçta bu durum, Proxima Centauri'yi çevreleyen gezegenlerde büyük olasılıkla yaşam bulunmadığı anlamına geliyor. Bilim insanı, "Bu, muhtemelen kötü bir haber" diyor ve ekliyor:

Galaksideki en yaygın yıldızlar, yani  kırmızı cüceler bildiğimiz türden yaşam bulmak için harika adaylar değil gibi görünüyor.

 

Independent Türkçe, Daily Express, CNN

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU