Bakanlık "iş dünyasının talebi üzerine" iddialarını yanıtladı: Karantina süresindeki değişiklik uluslararası güncellemelere paralel yapıldı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Düzenlemeler uluslararası güncellemelere paralel olarak yapılmıştır. Salgın yönetiminde Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri ve ortak akılla hareket edilmektedir" denildi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 yakın temaslıların karantina süresilerinin düşürülmesine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından "yakın temaslıların karantina süresine" ilişkin yapılan değişikliklerin yanlış yorumlara sebep olduğunun görüldüğü belirtildi.

Bilimsel çalışmalar doğrultusunda Hastalık Kontrol Önleme Merkezi  (CDC) ile Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi  (ECDC) tarafından yapılan güncellemelerin Türkiye tarafından anlık olarak takip edildiği ve rehberlere entegre edildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Yakın temaslıların karantina süresinin 14 günden 10 güne düşürülmesi ve PCR testi sonucuna göre 7. günün sonunda sonlandırılabilmesine ilişkin düzenlemeler de yukarıda sayılan uluslararası güncellemelere paralel olarak yapılmıştır. Salgın yönetiminde Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri ve ortak akılla hareket edilmektedir. Tüm kararlarımızın tek önceliği vatandaşımızın sağlığıdır. Karantina süresi ile ilgili yaptığımız güncelleme de bu kapsamdadır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) taşıyan hastalarla yakın temaslıların karantina süresinde değişiklik yapıldığına dair yazılı bir açıklama yapmıştı.

Yapılan açıklamada test yaptırmayan kişilerin karantina sürelerinin 10 gün olacağı, PCR testi negatif çıkan ve semptom gelişmeyen kişilerin 7. günün sonunda karantinasını bitirip 8. gün işbaşı yapabilecekleri kaydedilmişti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da dün sosyal medyadan yaptığı bir paylaşımda söz konusu kararı desteklemişti.

Hisarcıkoğlu şunları kaydemişti:

Özelikle sanayi işletmelerimizde yaşanan sıkıntıları çözmek üzere Sağlık Bakanlığı Kovid-19 yakın temasta 14 günlük karantina süresini 10 güne indirdi. PCR testi negatif çıkar ve semptom gelişmezse 7. günün sonunda karantina bitirilebilecek ve 8. günde işe dönüş sağlanabilecek.

Yanlış anlamayı düzeltmek istiyorum. Bilimsel çalışmalar doğrultusunda Amerikan Hastalık Kontrol Önleme Merkezi ve Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yapılan karantina süresi güncellemelerine Türkiye de uyum sağlamıştır. İş dünyasının talebi de bu yöndeydi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU