Break Dans 2024 Paris Olimpiyatları'na kabul edildi, squash sporcuları isyanda

Kaykay, spor tırmanış ve sörf de break dansla birlikte olimpiyatlarda yer alacak

2019'da Budapeşte'de düzenlenen World Urban Games'te Logan Edra üçüncü olmuştu (Reuters)

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK), pazartesi yaptığı açıklamada break dansın Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek 2024 Olimpiyatları’nın programına kabul edildiğini duyurdu. Bu karar birçok dansçıyı sevince boğarken hem break dans dünyasında bazı endişeleri, hem de olimpiyatlara kabul edilmeyi bekleyen squash dünyasında tepkileri doğurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, Kovid-19 sebebiyle 2021 Temmuz’una ertelenen Tokyo Olimpiyatları’yla ilk defa sergilenecek kaykay, spor tırmanış ve sörfün, 2024 için bir kez daha programa eklendiği de belirtildi. Dört spor dalıyla birlikte, eşit sayıdaki kadın ve erkekle toplam 10 bin 500 sporcunun Tokyo’da yer alacağı ifade edilirken UOK Başkanı Thomas Bach, söz konusu spor dallarıyla olimpiyatların daha cinsiyet dengeli ve kentsel hale geldiğini, gençlerle bağlantı kurma fırsatına sahip olduğunu vurguladı.

Sky News'un haberine göre, yarışmada “breaking” adı verilen break dansı olimpiyat programına alma fikri, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te düzenlenen 2018 Gençlik Olimpiyatları’ndaki denemelerin başarılı olmasının ardından çıkmıştı.

Bu yarışmada katılımcılar danslarda bire bir mücadele etmiş, erkeklerde Rus Sergei “Bumblebee” Chernyshev, kadınlarda Japon Ramu “Ram” Kawai altın madalyaya uzanmıştı.

2019’da yayımlanan olimpiyat programı raporuna göre, tahmini bir milyon kişi break dansta yer alıyor. Mumbai’de gerçekleşen ve Facebook’la Youtube dahil birçok çevrimiçi platformda yayımlanan 2019 Red Bull BC One Dünya Finali, 50 milyondan fazla kez görüntülenmişti.

Britanyalı break dansçı Karam Singh, “breaking”in hem kendilerine daha fazla tanınırlık sağlayacağı hem de “geleneksel sporların bazılarını takip etmeyen gençleri cezbedeceği” için olimpiyatlar adına harika olacağını belirtti.

Ancak bazı dansçılar, dansın kültürünün veya özgünlüğünün bozulmasından endişeli. Olimpiyatlarda olduğu için break dansı spor olarak adlandırmanın anlamlı hale geldiğini belirten 17 yaşındaki ABD’li dansçı Logan “Logistx” Edra şöyle devam etti:

Bunun sadece bir spor değil sanat, spor ve kültür olarak bilindiğinden emin olmak istiyoruz.

Öte yandan squash, olimpiyatlara dahil edilmesi için senelerdir mücadele ediyor. Hatta ünlü tenisçi Roger Federer bile bu spora desteğini sunmuş, ancak başarılı olamamıştı. 2008’deki denemelerde kaykay, sörf ve spor tırmanış gibi dallara kaybetmişti.

Avustralyalı squash yıldızı Michelle Martin ise, break dansın eklenmesiyle olimpiyatların “alay konusu” haline geldiğini ifade etti. Kimilerinin break dansa spor dediğini ancak bunu anlamadığını belirten Martin şu ifadeleri kullandı:

Olimpiyatlar skorla ilgiliydi ya da koşu yarışıydı. Spora kesin bir cevap ve sonuçlar vardı. Tüm bu yargılayıcı şeyleri getiriyorsunuz. Yozlaşıyor ve kontrolden çıkıyor…

 

Independent Türkçe, Sky News, BBC, TASS, Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU