Bilim insanları, UFO'ların varlığına dair "kanıtlara" niye inanmıyor?

ABD'li gökbilimci, UFO ihbarlarına neden itibar edilmediğini anlattı: “UFO'lar bir tür yeni Amerikan dini haline geldi”

Profesöy Impey, UFO'ların uzaylılarla ilgili komplo teorilerinin bir parçası olduğunu düşünüyor (Pixabay)

UFO gözlemlerinin uzun bir geçmişi var. Örneğin ABD Hava Kuvvetleri’nin UFO çalışmaları 1940’lardan beri devam ediyor. Ülkenin UFO’lara merakı ve uzay çalışmaları göz önüne alındığında en çok UFO ihbarının ABD’den gelmesi de şaşırtıcı değil.

Öte yandan uzmanlar çoğu ihbarın sıradan açıklamaları olduğunu söylüyor. Arizona Üniversitesi’nden Astronomi Profesörü Chris Impey’e göre bu ihbarların yarısından fazlası göktaşlarına, ateş toplarına ve Venüs’e atfediliyor.

Bu nedenle çoğu gökbilimci, uzaylı ziyaretlerine yönelik hipotezleri mantıksız buluyor ve bunlarla uğraşmak yerine enerjilerini Dünya dışı yaşama işaret edecek heyecan verici bilimsel arayışlara aktarıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Profesör Impey’e göre astronomlar şimdiye dek 4 binden fazla ötegezegen tespit etti. Ancak zeki yaşama dair hiçbir iz bulamadı. Yine de konuyla ilgili birçok hesaplama yapan bilim insanları uzaylıların var olduğu fikrini küçümsemiyor. Fakat bugüne kadar kanıt diye sunulan UFO ihbarlarına ve benzer fenomenlere de ikna olmuyor.

Profesör Impey, bunun nedenini The Conversation’da kaleme aldığı yazıda şöyle açıklıyor:

UFO'lar; tıpkı uzaylılar tarafından kaçırılma senaryoları ve yine uzaylılar tarafından tarlalarımıza bırakılan işaretlerin de dahil olduğu komplo teorilerinin bir parçası. Ayrıca son derece üstün teknolojiye sahip zeki varlıkların sırf buğdaylarımıza çember çizmek için trilyonlarca kilometreyi kat edeceğinden şüpheliyim.

Impey’e göre UFO’ları kültürel bir fenomen olarak düşünmek gerekiyor. Efsanelerin ve dinlerin tasavvur edilemeyen deneyimlerle başa çıkmada etkili olduğunu aktaran Impey, “Bana göre, UFO'lar bir tür yeni Amerikan dini haline geldi” ifadelerini kullanıyor:

Yani hayır, UFO'lara inancın çılgınca olduğunu düşünmüyorum çünkü bazı uçan nesneler tanımlanamıyor ve zeki uzaylıların varlığı bilimsel açıdan da makul.

UFO ‘dinine’ imza atmıyorum, bu yüzden bana agnostik deyin. Carl Sagan’In popülerleştirdiği aforizmayı hatırlatayım: ‘Açık fikirli olmak yararlıdır. Ama dikkat edin, beyniniz dışarı çıkmasın.

 

Independent Türkçe, The Conversation

DAHA FAZLA HABER OKU