İsveç'in koronavirüsle mücadeleden sorumlu ismi, ölüm oranı fırlayınca göçmenleri suçladı

Anders Tegnell epey tepki çekti

Kovid-19 kaynaklı ölüm sayısı Norveç'te 354 ve Finlandiya'da 399 ve Danimarka'da 878'ken İsveç'te 7 bin 67 (AFP)

İsveç’in baş epidemiyoloğu Anders Tegnell, Kovid-19 salgınıyla ilgili göçmenleri hedef aldı. Gelen tepkilerden sonra Tegnell, sözlerine açıklık getirse de sosyal medyada tartışmalar devam etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsveç’te yayın yapan SVT’ye 3 Aralık’ta konuk olan Tegnell’e, İsveç’teki Kovid-19 ölüm oranıyla diğer İskandinav ülkeleri arasındaki fark sorulmuştu. Zira son 30 günde İsveç’te bir milyon kişiden 97’si hayatını kaybederken bu sayı Danimarka’da 22, Norveç'te 13, Finlandiya’da 9.

Profesör Tegnell, söz konusu ülkelerde, İsveç'e göre nüfusunun, nüfus yoğunluğunun ve birçok ülkede itici güç olan göçmenlerin az olduğunu söylemiş ve sözlerine şöyle devam etmişti:

Yani aramızda bazı farklar var. Bunlar bizi Avrupa’daki ülkelere daha çok yaklaştırıyor.

Time24 News'ın aktardığına göre, Tegnell’in bu sözleri ülkede tepkilere yol açtı. Uppsala Üniversitesi’nden Moleküler Epimediyoloji Profesörü Tove Fall, Twitter’dan yaptığı açıklamada, İsveç toplumundaki yabancı kökenlilerin Kovid-19’dan daha fazla etkilenmesinin, bu kişiler olmasaydı daha az enfeksiyonun meydana geleceği anlamına gelmediğini söyledi. Sosyoekonomik farkların nasıl bir rol aldığının bilinemeyeceğini ifade etti.

Stockholm Üniversitesi’nden Ekonomist Jonas Vlachos da Fall’a şu sözlerle katıldı:

Bu alanda şimdiye kadar yapılan en iyi çalışma, kısıtlamalara verilen yanıtın göçmenlerin yoğun olduğu bölgelerle diğerleri arasında farklı olmadığını gösteriyor.

Baş epidemiyolog, daha sonra Aftonbladet gazetesine yaptığı açıklamada, göçmenlerin enfeksiyonun yayılımına neden olduklarını kastetmediğini belirterek kelime seçiminin “talihsiz” olduğunu söyledi. Göçmenlerle ilgili böyle bir durumun olmadığı konusunda her zaman net olduğunu söyleyen Tegnell, yine de göçmenlerin enfeksiyondan çok daha fazla etkilendiğini belirtti.

Tegnell, hasta veya ölüm sayısında, nüfus yoğunluğu, demografi ve seyahat alışkanlıklarındaki farklılıklar nedeniyle İskandinav ülkelerinin birbirleriyle karşılaştırılamayacağını söyledi.

İsveç’te, diğer İskandinav ülkelerine oranla yabancı kökenli kişi sayısı daha fazla. Tegnell, başka bir ülkede doğmuş kişilerin, diğer kişilere göre Kovid-19’dan daha fazla etkilendiğini vurguladı ve devam etti:

Elbette bu, birçok yönden çok talihsiz. Fakat benim bu kelimeyi kullanmam da talihsizlikti çünkü bunu kastetmemiştim.

Öte yandan, Tegnell’in bu açıklamaları eleştirileri sonlandırmadı. Stockholm Üniversitesi’nden Profesör Christian Christensen Twitter’dan yaptığı açıklamada, Tegnell’in, göçmenlerin orantısız bir şekilde etkilendiğini değil, onların enfeksiyonu yaymada itici güç olduğunu söylediğini belirtti.

Daha sonra Christensen, Tegnell’in ölüm oranındaki artışın muhtemel sebeplerinden birinin “İsveç’in nüfusunun yüzde 20 ila 25’inin yakın zamanda ülkeye gelen göçmenlerden meydana gelmesi” olduğunu söylediği videoyu paylaştı. Paylaştığı grafikle bu sözlerin doğru olmadığını söyleyen Christensen, bunun yüzde 20’nin altında olduğunu ifade etti.

 

Independent Türkçe, Time24 News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU