Kasa boşaldı: Dünya Sağlık Örgütü, Yemen'deki 10 bin çalışanına mali desteği kesti

Uluslararası yardım kuruluşları, savaşın vurduğu ülkede çalışmaların sürdürülebilmesi için bağış çağrısı yapıyor

UNICEF, Yemen'i çocuklar için "tam bir cehennem" olarak tanımlıyor (Jennifer Bose/CARE)

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), savaşın yıkıp geçtiği Yemen'de görevli 10 bin sağlık çalışanına verilen finansal desteği fon yetersizliği nedeniyle kesmek zorunda kaldıklarını duyurdu.

Kuruluşun Yemen ofisi, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "DSÖ ve sağlık ortakları, eşi benzeri görülmemiş finansal açık nedeniyle, Yemen'deki sağlık hizmetleri iş gücüne mali desteklerini sürdüremediler. Bu durumdan 10 bin kadar sağlık çalışanı etkileniyor. Desteğimizi sürdürebilmek için şimdi her zamankinden daha çok fona ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savaşın altyapıya ciddi derecede hasar verdiği ve birçok sağlık kuruluşunun yıkım ya da işlevsizlik nedeniyle halka hizmet sunamadığı ülkede, çatışmalarda yaşanan ölümlerin yanı sıra kolera salgınının sonuçları da ağır oldu. DSÖ, Yemen'de 2020'nin ilk 10 ayında 204 bin 291 şüpheli kolera vakası görüldüğünü, buna bağlı 53 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler'in (BM) dünyanın en büyük insani krizinin yaşandığı yer olarak tanımladığı Yemen'de nüfusun yüzde 80 kadarı, yani en az 12 milyonu çocuk 24 milyondan fazla kişi yardıma ihtiyaç duyuyor.

Mart 2015'te çatışmanın tırmanmasından bu yana ülkenin "çocuklar için tam bir cehenneme döndüğünü" belirten BM Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) göre, kolera salgınının yol açtığı krize bir de koronavirüs (Kovid-19) pandemisi eklenince trajedinin boyutu katlandı.

Ekim ayında yayımlanan bir analize göre, 5 yaş altı çocuklar arasındaki akut yetersiz beslenme oranları, güney bölgelerinde yarım milyondan fazla vakayla Yemen'de kaydedilen en yüksek orana ulaştı.

Temiz su ve sıhhi malzemelerin yetersiz olduğu ülkede sağlık tesislerinin yalnızca yarısı çalışıyor ve operasyonel olarak kalanların çoğunda da koronavirüsü tedavi etmek için oksijen ve diğer gerekli malzemeler bir yana, maske ve eldiven gibi temel ekipmanlar bile bulunmuyor. Ayrıca pek çok sağlık çalışanı maaş ya da teşvik ödemeleri alamıyor.
 


BM ağustos ayında yaptığı bir açıklamada, Yemen'deki insani krizle mücadele etmek için gerekli fonların bulunmaması nedeniyle yakın bir zamanda bu ülkedeki trajidenin artacağı uyarısında bulunmuştu.

Uluslararası yardım kuruluşları, bağışçıları Yemen'deki yardım çalışmalarını desteklemeye çağırıyor ve finansman açıklarının savaşın vurduğu ülkedeki temel programlarının çoğunu etkilediğini söylüyor.

Siyasi istikrarsızlığın hakim olduğu Yemen'de İran destekli Husiler Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ile bazı bölgelerin kontrolünü elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleriyse Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.


Independent Türkçe, Middle East Monitor, UNICEF

DAHA FAZLA HABER OKU