“Gerginliği Azaltma Bölgesi"ne saldırılar sürüyor. 3 günde 35 sivil öldürüldü

Türkiye, Rusya ve İran’ın garantör olduğu “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi”ne Esad rejimi, Rusya ve İran’ın düzenlediği son saldırılarda 3’ü çocuk 8 sivil öldü. Sivil kayıpları 3 günde 35’e yükseldi. Nisan ayında öldürülen sivil sayısı ise 140

3

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırlarına saldırılar devam ediyor / Fotoğraf: AFP

Suriye'de muhaliflerin elinde kalan son şehir olan İdlib’de Soçi Mutabakatı’yla kurulmaya çalışılan “Gerginliği Azaltma Bölgesi" sınırları içerisindeki yerleşimlere düzenlenen saldırılar devam ediyor.

Son yapılan saldırılarda 3’ü çocuk 8 sivil hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında 1 de sivil savunma görevlisi bulunuyor.

İdlib’e saldırılarını Şam yönetiminin yanı sıra Astana görüşmelerinin iki garantör devleti Rusya ve İran’a bağlı güçler gerçekleştiriyor. Saldırılar 25-26 Nisan’da yapılan Garantörler Toplantısı’nın ardından hız kazandı.

İdlib’in güneyi hedef alındı

Dün gece saatlerinden bu yana İdlib'in güney ve güneydoğu kırsalındaki Muhambil beldesine, El Fateere, Hassane ve El Rekaya köyleri, Hama'nın kuzey ve batı kırsalında ise Kifrenbude ilçesi, El Nakus, El Sirmani, El Misteriha ve El Tüvbe köylerine yoğun hava saldırısı düzenlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

3 günde 35 sivil öldürüldü

Sivil Savunma kaynaklarına göre, söz konusu saldırılarda İdlib'e bağlı Muhambil'de 2 çocuk, El Fattere'de 1, Hassane'de 1, Marrethırme'de 1, El Rekaya'da 2, Hama'nın batı kırsalında El Tövbe köyünde 1, toplam 8 sivil yaşamını yitirdi. Böylece "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" sınırları içeresindeki sivil yerleşimlere son 3 günde düzenlenen saldırılarda en az 35 sivil hayatını kaybetti. 

Suriyeli muhalifler, El Rekaya ve Muhambil'deki saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rus savaş uçakları Hımeymim üssünden kalkış yaptı" bilgisini paylaştı.

Nisanda 140 sivil hayatını kaybetti

İdlib'in güney ve Hama'nın kuzey kırsalındaki çok sayıda sivil yerleşim, hava ve kara saldırılarından etkilendi. Suriye İnsan Hakları Ağının nisan ayı raporunda, Şam rejiminin 127, Rusya'nın hava saldırılarında ise 13 sivilin öldüğünü belirtmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU