Gantz pamuk ipliğine bağlı koalisyonun çöküş sinyalini verdi: "Netanyahu'dan bıktım usandım"

Uzun süren müzakerelerin ardından kurulan hükümet ortaklığında taraflar arasında anlaşmazlık yaşanıyor

Hükümet ortakları Benny Gantz ve Binyamin Netanyahu zaman zaman aralarındaki anlaşmazlıklarla gündeme geliyor (AP)

İsrail'de yaşanan son gelişme, anlaşmazlıkların eksik olmadığı koalisyonun yıkılmanın eşiğine geldiğinin kanıtı oldu.

Savunma Bakanı ve Mavi-Beyaz İttifak'ın lideri Benny Gantz'ın, ortağı Başbakan Binyamin Netanyahu'yla ilgili sözleri taraflar arasındaki ihtilafın boyutunu ortaya koydu.

Arutz Sheva'nın Ma'ariv gazetesinden aktardığı habere göre Gantz'a yakın bazı kaynaklar Savunma Bakanı'nın, Likud Partisi lideri Netanyahu'nun tavrından bahsederken "Bıktım usandım" dediğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aktarılan konuşmaya göre İsrail'in eski Genelkurmay Başkanı, "Ben siyasete katkı sunmak için katıldım, çile çekmek için değil. Netanyahu'nun ve onun insanlarının ileri itmeye çalıştıkları şeyleri sürekli engellemek zorunda olduğumu hissediyorum. Ama siyasete bir şeyleri engellemek için girmedim. Ben işleri ilerletmeye geldim" dedi.

Netanyahu'yu aralarında yaptıkları anlaşmaları bozmakla suçladığı söylenen Gantz, "Ben anlaşmada kendi payıma düşeni yapıyorum ve aynı şeyi Başbakan'dan da bekliyorum. Netanyahu'nun beni ve ülkeyi oynamaya zorladığı bu oyundan bıkıp usandım" diye konuştu.

Likud Partisi ve Mavi-Beyaz İttifakı aylardır bir harcama planın geçişi konusunda anlaşmazlık yaşıyor.

Mavi-Beyaz İttifakı, Likud'un koalisyon tüzüğünde kararlaştırıldığı gibi iki yıllık bir bütçeyi desteklemesinde ısrar ederken, muhatabıysa koronavirüs pandemisi nedeniyle bir yıl gibi daha dar kapsamlı bir planın geçirilmesini istiyor.
 


Ma'ariv'in haberinde yer alan kaynaklara göre, koalisyon için masada uzlaşılan anlaşmadan uzaklaşan Netanyahu'nun tutumundan hoşnut olmayan Gantz şimdi erken seçimlerin kaçınılmaz olduğuna inanıyor.

Üst düzey bir Likud yetkilisiyse, Netanyahu'nun da erken seçimlere gitmeyi ciddi şekilde düşündüğünü belirtirken, "Likud'a 30 sandalye veren son anketler onu cesaretlendiriyor" diyor.

İki lider ülkede peş peşe yapılan üç genel seçimin ardından nisan ayında hükümeti kurma konusunda uzlaşmış ve Netanyahu ile Gantz'ın başbakanlık görevini 1,5 yıllık sürelerle dönüşümlü olarak yürüteceği belirtilmişti. 
 

Independent Türkçe, Arutz Sheva

DAHA FAZLA HABER OKU