Sancar: Kürt sorununu şiddetle çözmeye niyetlenen iktidarlar hep çöktü

"O iktidarlar çöktüğü gibi o iktidarın taşıyıcı partileri de yok oldular. Şimdi onlardan geriye 3-5 tane isim bile hatırlanmaz"

Fotoğraf: HDP Basın

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Türkiye’de Kürt sorununu “şiddetle çözmeye çalışan” bütün iktidarların çöktüğünü söylerken “Politikaları yeni değil bu iktidarın da 40 yıldır bildiğimiz yöntemleri her seferinde güya yenileyerek devreye sokuyorlar” dedi.

Sancar, partisinin Mardin il binasında düzenlenen Halk Toplantısında konuştu. Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu “uzun uzun anlatmaya gerek olmadığını” ifade eden Sancar, “Bu iktidar çözülmektedir. Bu iktidarın sırtını dayadığı, bu iktidarın kaynağını aldığı sistem çökmektedir. Ama çökerken halklara, topluma zarar vermektedir” dedi.

“Niye çöküyor bu sistem?” diye soran Sancar, şunları söyledi:

Her şeyden önce bu ülkenin tarihi, Kürt sorununda inkarı, imhayı ve çözümsüzlüğü esas alan bütün iktidarların kaderinin çözülmek ve çökmek olduğunu bize pek çok örnekle göstermiştir. Yani bu iktidar çözülüyor. Bu sistem çöküyor ise bunun temel nedeni Kürt sorununda inkar, imha ve çözümsüzlük politikalarına dayandığı içindir. 

Daha geçen gün AKP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan “Kürt sorunu yoktur, ne Kürt sorunu kardeşim” dedi. Geçmişte kullandığı başka ifadeler de var, tek örnek değil. “Ben Kürt sorununu tanıyorum” diyen başbakanlar gördük. “Kürt sorununda Bask modeli tartışılır” diyen başbakanlar gördük. “AB’nin yolu Diyarbakır'dan geçer” diyen başbakanlar gördük. Ve fakat sonra tam tersi bir yola girdiler. Hepsi tam tersi bir yola girdiklerinde kaçınılmaz olarak çöktüler. O iktidarlar çöktüğü gibi o iktidarın taşıyıcı partileri de yok oldular. Şimdi onlardan geriye 3-5 tane isim bile hatırlanmaz. Hatırlananlar da hayırla yad edilmezler. O nedenle eğer bir iktidar bu ülkede Kürt sorununu şiddetle, güvenlik politikaları ile inkarla çözmeye niyetlenirse en önce kendisini çözmeye başlar. Politikaları yeni değil bu iktidarın da 40 yıldır bildiğimiz yöntemleri her seferinde güya yenileyerek devreye sokuyorlar. Dönem dönem bu yöntemler şartlara göre ihtiyaçlarına göre farklılaştırılır. 

İktidarın son günlerdeki reform söylemlerini değerlendiren Sancar, şöyle konuştu:

Şimdi de bu çöküşü ve çözülmeyi örtmek veya gözlerden saklamak için yeni manevralara başvuruyorlar. İktidar ‘reform’ diyor, el altından Kürt sorununda da bazı adımlar atacağına dair rivayetler yayıyor. Özellikle buralarda, Kürt şehirlerinde bir beklenti yaratmaya çalışıyor. AKP’nin bu taktiği de yeni değil. Sıkıştıkça en başta Kürtlere yönelmekte, Kürtlerden bir destek alma hayaline kapılmakta. Çünkü biliyor ki Kürtlerin desteğini almayan herhangi bir partinin ülke yönetiminde yer alması mümkün değil. Kürtler olmadan hiç kimse bu ülkeyi yönetemez. Kürtleri dikkate almayan, Kürtleri hesaba katmayan hiçbir yönetim kalamaz. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU