İstanbul Kitap Fuarı için 2 meslek birliğinden açıklama: İptal gerekçesini inandırıcı bulmuyoruz

37 yıldır her ramazan ayında kurulan İstanbul Kitap Fuarı'na bu yıl yer tahsisi yapılmadı. Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ve Basın Yayın Birliği'nin açıklamasında karar siyasi olarak değerlendirildi ve "yanlıştan dönülme" çağrısı yapıldı

37 yıldır her ramazan ayında kurulan İstanbul Kitap Fuarı'na bu yıl yer tahsisi yapılmadı / Fotoğraf: AA (Arşiv)

İstanbul’da her yıl ramazan ayında yapılan kitap fuarının bu sene yapılmama kararına Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ve Basın Yayın Birliği ortak bir açıklama ile tepki gösterdi.

Açıklamada “Sultanahmet ile özdeşleşmiş bu fuarın yuvasından uzaklaştırılması kabul edilemez” denildi ve kararın siyasi olduğu belirtildi.

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Basın Yayın Birliği yaptığı açıklama tamamı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sultanahmet Camii avlusunda İslami yayınlar fuarı olarak başlayan ve 37 yıldır tüm İstanbulluları kucaklayan Kitap ve Kültür Fuarımıza, bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Sultanahmet'te yer verilmediğini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. İstanbul'un en köklü Ramazan geleneklerinden biri olan, Sultanahmet ile özdeşleşmiş bu fuarın yuvasından uzaklaştırılması kabul edilemez.

Önemle vurgularız ki; Sultanahmet'te bu kitap fuarı ile oluşan manevi iklim, 37 yıldır hiçbir belediye başkanlığı döneminde engellenmemiştir. Bu sene sayılan engellenme sebeplerini ise, yapılan organizasyonun "kitap fuarı" olması karşısında alakasızlığı ve aynı tarihlerde "Sahaflar Festivali"ne izin verilmesi sebebi ile inandırıcı bulmuyoruz.

Basın Yayın Birliği ve Türkiye Basın Yayın Meslek Birliği olarak, İstanbul'un 37 yıllık bir Ramazan geleneğinin siyasi bir saikle yok edilmemesini ve bu yanlıştan dönülmesini ümit ediyoruz.
 


37 yıldır kuruluyordu

1982 yılından bu yana İstanbul’da kurulan bu fuar 2010 yılına kadar Sultanahmet Camii’nin avlusunda düzenleniyordu. Fuar, 26 yıl boyunca diğer ramazan etkinlikleriyle birlikte Sultanahmet’teki varlığını korudu. 2010 yılında ise Beyazıt Meydanı’na taşındı. Sultanahmet’teki Ramazan alanında sucuk ekmek, şeker, kahve, hediyelik eşya gibi stantlar ise faaliyetine devam etti. 

2010 ile 2017 arasında Beyazıt’ta faaliyet gösteren fuar yine ilgi odağı olsa da eski canlılığını kazanamadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl fuara Ayasofya’da bir alanı tahsis etti. Birçok yayıncıya göre Ayasofya’da kurulan 2018 fuarı oldukça başarısız oldu. Her yıl Türkiye Diyanet Vakfı öncülüğünde düzenlenen bu fuarın bu yıl yapılmayacağı öğrenildi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu konuyla ilgili açıklama yaptı, İBB tarafından yer tahsisi yapılmadığı iddialarını cevapladı. “Ramazanla ilgili ortamların siyaseti olmaz” diyen İmamoğlu, “Sultanahmet Meydanı'nda mevcut yönetim, yani geçmiş dönemden gelen yönetim, itfaiyenin, emniyetin, Sultanahmet Meydanı'nda bu tarz fuar alanının kurulmasına karşı olduğunu söylediler. Özellikle oradaki esnafın, bu tür kurulumların işlerine zarar verdiğini, toplumun orada sağlıklı bir şekilde buluşamadığı konusunda geniş tespitleri olduğunu söylediler” ifadelerini kullandı.
 


Belediye yetkilileri "kurulması yanlış" dedi

Belediye yetkililerine ''Peki, ne ön görüyorsunuz'' diye sorduğunu ve ''Kurulması yanlış'' cevabı aldığını aktaran İmamoğlu, ''O zaman kurmayın'' dediğini söyledi.

“İstanbul'da ramazana dönük çok hassasız. Bir kere onu iletelim” diyen İmamoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Esnaf, emniyet, itfaiye rahatsızsa kurmayın, tamam. Ne diyorlarsa, kabul ettim. Artı, orada kurulacak olan Diyanet Vakfı diye ismi adlandırılıyor ama orası, yazı yazan özel bir fuar şirketidir. Onu da ifade edeyim. Bana da yazısı gösterildi. Ben de, ''Yönetime gönderin. Yönetimin, gerekli ve lüzumlu cevapları var, onlar versinler'' dedim. Onun için biz, Diyanet Vakfı ile her türlü iş birliğini yaparız, Diyanet kurumuyla da her türlü iş birliğini yaparız. Her türlü manevi ortamda oluruz. Aradaki özel şirkettir ve söylediğim gerekçelerden dolayı önceki yönetim, burada kurulmasının kesinlikle yanlış olduğu konusunda bize brifing verdi. Sebebi budur.”


Independent Türçe

DAHA FAZLA HABER OKU