Tibetli liderden Beyaz Saray'a tarihi ziyaret: 60 yıl sonra bir ilk gerçekleşti

Bu gelişmeye Çin'in tepki göstermesi bekleniyor

52 yaşındaki Lobsang Sangay, Hindistan'da doğduktan sonra Harvard Ünversitesi'nde eğitim alarak ABD vatandaşı oldu (AFP)

Sürgündeki Tibet hükümetinin lideri Lobsang Sangay, Beyaz Saray'ı ziyaret ederek ABD’nin Tibet Özel Temsilcisi Robert Destro’yla bir araya geldi.

Voice of America'ya konuşan Sangay, "Sürgündeki Tibet yönetiminin resmen tanındığını ve saygı ifadelerini duymak beni mutlu etti ve gururlandırdı. Tibet meselesinin aciliyetini ve anlamlı, gerçek bir özerklik için mücadelemizi ele aldık" dedi. 

Sangay, 60 yıldır sürgündeki Tibetlilerin ABD yönetimiyle bu kadar üst seviyede bir temas kurmayı umut ettiğini de ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1950'de Çin, Tibet'in kontrolünü ele geçirmiş, başta ruhani lider Dalay Lama olmak üzere pek çok Tibetli bu duruma karşı çıkmıştı.

Pekin yönetimine karşı 1959 yılındaki başarısız ayaklanmanın ardından Dalay Lama'yla birlikte binlerce kişi Tibet'i terk etmek zorunda kalmış, Hindistan'ın kuzeyinde sürgünde Tibet hükümeti kurulmuştu. 

Çin yönetimi, Tibet'in 700 yıldır kendi toprakları içinde bulunduğunu, Tibetliler ise ülkelerinin bağımsız olduğunu savunuyor. Pekin, Dalay Lama'nın Tibet için daha fazla özerklik talebini, gizli bağımsızlık çabası olarak değerlendiriyor.

Washington ve Pekin arasındaki ilişkilerin bu sene yeniden gerilmesinin ardından, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Tibet'teki insan hakları ihlalleri konusunu yeniden gündeme taşımıştı.


Independent Türkçe, VOA

DAHA FAZLA HABER OKU