İran yeni savaş gemisi ile dünyaya meydan okudu

Bloomberg haber ajansının IRNA haber ajansından aktardığına göre Rudeki isimli savaş gemisi adeta hareket eden bir şehir

DMO tarafından dün Körfez sularında insansız hava araçları ve füze rampaları taşıyan bir savaş gemisinin lansmanına ilişkin dağıtılan bir resim (AFP)

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Komutanı, silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve füze rampaları taşıyabilen geminin' hizmete alınma töreninde yaptığı konuşmada 'kuvvetlerinin bir coğrafi bölgeye bağlı kalmayacağının' altını çizdi. Bu açıklama ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimindeki üst düzey yetkililerle İran'ın bir nükleer tesisini vurmak için görüşmesinden bir haftadan kısa bir süre sonra yapıldı.

Sepah News'in haberine göre DMO Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, geminin hizmete alınma töreninde yaptığı konuşmada, “İran hayati çıkarlarını savunmak için belirli bir coğrafi bölgeye bağlı kalmayacak” ifadelerini kullandı.

Hizmete alınan 'Rudeki' isimli geminin yayınlanan fotoğraflarında kamyonlarla karardan karaya ve uçaksavar füzeler taşıdığı görüldü. Ayrıca DMO'nun rutin olarak kullandığı tipte 4 küçük sürat teknesi de gemide yer alıyordu. Bir helikopter iniş pistinin yanı sıra güvertede 150 metrelik (492 fit) bir makineli tüfek içerir.

Bloomberg haber ajansının IRNA haber ajansından aktardığına göre Rudeki isimli savaş gemisi adeta hareket eden bir şehir. Deniz ulaştırma hatlarında sürdürülebilir güvenlik oluşturmak, ülke ve bölge ülkelerinin ticaret ve balıkçılık filosuna yardım ve yardım sağlamak için gerekli tüm ekipman ve yetenekleriyle okyanuslarda görevler yapmaya hazır bulunuyor.

Selami, “Körfez, küresel ekonomi için stratejik bir bölge ve savunma ara yüzümüzdür. Güvenliğimizi ve hayati çıkarlarımızı savunmak için belirli bir coğrafi bölgeye bağlı kalmayacağız. Taviz vermeyeceğiz, esneklik göstermeyeceğiz ve ne kadar görkemli olursa olsun hiçbir düşmanın önüne başımızı eğmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

AFP'nin haberine göre DMO Komutanı, kuvvetlerinin küresel ekonominin bu kritik alanı için güvenliği sağlamada mükemmel ve benzersiz bir rol oynadığını söyledi.

Selami sözlerine “Her kim bu halk ve ülkenin çıkarlarını tehdit etmek isterse işte o zaman elbette dünya üzerinde kendisi için güvenli bir nokta bulamayacak. Stratejimiz savunma amaçlıdır; Yani, savunma stratejimize saldırı taktikleri eşlik etmediği sürece, başlangıçta hiçbir ülkeye tehdit oluşturmayacağız” dedi.

DMO'nun Tahran'daki iktidarla ideolojik bağlantıları olan milisleri ve silahlı grupları destekleme konusundaki bölgesel faaliyetleri ışığında orta ve kısa menzilli balistik füzelerin yanı sıra insansız hava araçları geliştirme programı, Devrim Muhafızları için önem arz ediyor.

New York Times'un geçtiğimiz Pazartesi günü çıkan haberinde ABD Başkanı Donald görev süresi iki ay içinde biten Trump'ın, geçen hafta çok sayıda üst düzey yetkiliye önümüzdeki haftalarda İran nükleer sahasına karşı harekete geçme olasılığı hakkında görüşmeler yaptığı bildirildi. Sonuç olarak büyük çaplı bir çatışma çıkma riski göz önüne alınarak, yetkililerin Başkanı Tahran'a karşı askeri bir operasyon yapmama konusunda ikna ettiklerini bildirdi.

ABD ile İran arasındaki ilişkiler 40 yıl önce koptu. ABD Başkanı Donald Trump'ın 2017'de başkanlığı devralması ve ardından ertesi yıl İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşmadan çekilmesi, İran'ın bölgesel davranışlarını değiştirme ve balistik füze geliştirme programını da içeren daha kapsamlı bir anlaşmaya varmak amacıyla bir 'maksimum baskı' politikasını benimsemesi nedeniyle gerginlikte bir artış yaşandı.

Trump, ayrıca Tahran'a yeniden İran ekonomisi ve yerel döviz kuru üzerinde olumsuz etkileri olan sert yaptırımlar uyguladı.

ABD, 2019 yılının Nisan ayında Devrim Muhafızlarını terör örgütleri listesine ekledi. Ardından da Trump, bu yılın başında Bağdat'ta İran'ın bölgesel operasyonlarının beyni konumundaki İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin ölümüne neden olan bir saldırı emri vermişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU