Köpeklerini yürüyüşe çıkaran kişilerin koronavirüse yakalanma ihtimali yüzde 78 daha fazla

Araştırmacılar, köpek sahiplerinin hijyene dikkat etme açısından ekstra özen göstermesi gerektiğini söylüyor

Köpeklerin virüsün yayılmasında doğrudan bir rol oynayıp oynamadığını belirlemek için daha fazla araştırma gerekiyor (AFP)

Yeni bir araştırma, köpeklerini yürüyüşe çıkaran kişilerin koronavirüs (Kovid-19) kapma ihtimalinin diğer kişilere kıyasla yüzde 78 daha fazla olduğunu ortaya koydu.

İspanya'daki Granada Üniversitesi'nden araştırmacılar, çeşitli faaliyetlerle ilgili risk değerlendirmesi yapmak için 2 bin 86 kişiye salgın sırasındaki günlük alışkanlıklarını sordu.

New York Post'un haberine göre araştırmada, köpeklerini gezdiren insanların virüse yakalanma ihtimalinin, böyle bir etkinlikte bulunmamış kişilere kıyasla yüzde 78 fazla olduğu bulgusu elde edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar bununla birlikte, kedilere ya da diğer evcil hayvan türlerine sahip olmanın, insanları virüs bulaşmasına karşı daha riskli hale getirmediğini belirtti.

Çalışmayla ilgili Environmental Research dergisinde yayımlanan makalede, "Bu sonuçlar, köpeklerle yaşamanın Kovid-19 enfeksiyonu için güçlü bir risk faktörü olduğuna işaret ediyor" ifadelerine yer verildi.

Makalede ayrıca, elde edilen bulguların "köpek sahipleri arasında bulaşma riskinin daha yüksek olduğunu göstermesine” rağmen, köpeklerin virüsün yayılmasında doğrudan bir rol oynayıp oynamadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Sun'ın haberine göre, araştırmanın yazarlarından olan Profesör Cristina Sanchez Gonzalez, köpek sahiplerinin hijyene dikkat etme açısından ekstra özen göstermesi gerektiğini söyledi.

Enfekte olmuş köpeklerden insanlara virüs bulaşmasının mümkün olduğunu gösteren kesin bir kanıt bulunmasa da bazı araştırmacılar bu hayvanların halka açık yerlerde pis yüzeylere dokunarak ve bu virüsleri sahiplerinin evinde gezdirerek hastalık yayabileceğini öne sürüyor.


Independent Türkçe, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU