"Silahlarını doğrultup ateş açtılar": Nijerya'daki kanlı gece yeni bir protesto hareketini nasıl bastırdı?

Aileler, askerlerin ve polislerin müdahalesinde öldürülen yakınlarının cesetlerini bulmaya çalışıyor

Lekki'deki karayolu gişelerinde düzenlenen barışçıl gösteriler, sert müdahaleyle birlikte kanlı olaylara dönüşmüştü (AFP)

Nijerya'nın en büyük şehri Lagos'ta polis şiddetine karşı ekim ayında düzenlenen gösterilerde yaşanan şiddetin boyutu tanık ifadeleriyle gün yüzüne çıkıyor.

CNN'e konuşan Nijeryalılar Lekki'de 20-21 Ekim'de meydana gelen olaylarda çok sayıda kişinin öldürüldüğü, onlarcasının da yaralandığı "katliamlar" yaşandığını söylüyor. Ancak yerel yetkililer bu kayıplarla ilgili rakamı düşük tutuyor.

27 yaşındaki bir Nijeryalı, öldürülenler arasında yer alan Victor Sunday Ibanga'nın gösteriler sırasında başına açılan ateş sonucu hayatını kaybettiğini belirtiyor. CNN'e ulaştırılan fotoğrafta da gencin kanlar içindeki cesedinin bayrağa sarılı halde yerde yattığı görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ibanga ailesinin, karayolu gişelerinde önce askerlerin, saatler sonra da polislerin açtığı ateş sonucu öldürülen yakınlarının cesetlerini bulmaya çalışan onlarca aileden sadece biri olduğu belirtiliyor. Görgü tanıkları, ordunun bazı cesetleri olay yerinden kaldırdığını söylüyor.

CNN'e konuşan Lagos Eyalet Valisi Babajide Sanwo-Olu, görüntülerin üniformasız askerlerin barışçıl göstericilere ateş açtığını gösterdiğini kabul etse de bu müdahale sırasında yalnızca iki eylemcinin öldürüldüğünü ileri sürüyor.

Güvenliği açısından soyadı saklı tutulan Sarah adlı bir görgü tanığı, "Silahlarını bize doğrulttular ve ateş açmaya başladılar. Havaya ateş açıyorlardı, bize ateş açıyorlardı, her yere ateş ediyorlardı" derken, video kayıtları da eylemcilerin "Biz barışçıl göstericileriz" diye bağırdığını gösteriyor.

CNN tarafından incelenen ve doğrulanan videoların birçoğunda arka planda ambulans sirenleri duyulurken, protestoculardan bazılarının telefonlarını el feneri gibi kullanarak yaralıları taşıdığı görülüyor.
 

CNN Nijerya.png
Victor Sunday Ibanga'ya ait olduğu belirtilen fotoğraf (CNN)


Erkek kardeşinin öldürüldüğünü öğrendikten sonra hastane hastane gezip ona dair bilgi almaya çalıştığını söyleyen Elisha Sunday Ibanga, "Annem, kız kardeşlerim, tüm ailem sırf kardeşimin cesedinin nerede olduğunu öğrenmek için dua ediyor" diyor.

Nijerya'da polis bünyesinde oluşturulan Özel Hırsızlıkla Mücadele Ekibi'ne (SARS) karşı ekim ayında düzenlenen gösterilerde çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti.

Uluslararası Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, bu özel polis biriminin "insan haklarını ihlal ettiği" gerekçesiyle 7 Ekim'de başlayan eylemlerin şiddet olaylarına dönüştüğü, iki haftada 54 kişinin yaşamını yitirdiği ve yüzlerce kişinin de yaralandığı kaydedilmişti.

Lekki bölgesinde 21 Ekim'de yaşanan olaylarda da protestoculara yönelik silahlı müdahalenin can kaybına yol açtığı bildirilmişti.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU