İzci örgütünde çocuklara cinsel istismar skandalı: Dava sayısı 92 bin 700'e fırladı

Boy Scouts of America iflas başvurusunda bulunsa da yasal süreç büyüyerek devam ediyor

Eski ABD başkanlarının da aralarında olduğu pek çok ünlünün yolunun geçtiği kurumun 2 milyona yakın üyesi bulunuyor (AP)

Davacıları temsil eden avukatlardan biri, erkek izci örgütü Boy Scouts of America'ya (BSA) açılan dava sayısının en az 92 bin 700 olduğunu duyurdu. 

ABD'nin en büyük ve en eski izcilik kulübünün şubatta iflasını açıklamasının ardından 16 Kasım son başvuru tarihi olarak belirlenmişti. Gün sonunda ilk olarak 82 bin olarak tahmin edilen şikayet sayısı, sonrasında avukat Andrew Van Arsdale tarafından CNN International'a yollanan bir e-postayla 92 bin 700 olarak güncellendi. Bu sayı, tüm dünyada Katolik Kilisesi'ne açılan istismar davalarından dahi çok daha fazla.

Son 19 ayda binlerce kişiyle görüştüğünü ifade eden avukat Van Arsdale, BSA kamplarında cinsel istismarın üzerine konuşulmayan bir norm olduğunu ve çocukların grup içinde yükselmek için bunlara göz yumduklarını bildirdi. 

58 yaşındaki Gill Gayle ise, çocukken Alabama'da izciyken iki kere istismara uğradığını belirterek bu davanın konu hakkında farkındalık yaratacağını söyledi: 

Bu kadar insanın böyle bir şey yaşamasından memnun değilim ama bu kadar çok haber yapılınca insanların dikkatini çekecek ve bu da diğer çocukların bizim gibi saldırıya uğramasını engelleyecek.

1910'da kurulan BSA, cinsel istismar davalarının çığ gibi büyüyeceğini sezerek iflas başvurusunda bulunduğu için davalar iflas mahkemesinde görülecek. 

"Geçmişte izcilik yaparken istismar edilen insan sayısından dolayı mahvolduk. Öne çıkma cesaretini gösterenlerse bizi etkiledi. Kalbimiz kırık ama artık onların yaşadıkları bu acıları geri alamayız" ifadesini kullanan BSA, davaların iflas mahkemesinde görülmesinin şikayetçilerin işine yarayacağını öne sürüyor. BSA'nın malvarlığının değerinin 1 ila 10 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan araştırmacılar, kurbanların hayatları boyunca istismarın kötü etkilerini yaşayabileceğini belirtiyor. Child USA (ABD Çocuk) isimli sivil toplum kuruluşunun izcilikte cinsel istismar hakkındaki araştırmasında; mağdurların yüzde 70’inden fazlasının birden fazla kez istismara uğradığı, olayların yüzde 50’den fazlasının “izci kampları”nda meydana geldiği ve kurbanların neredeyse tamamının hayatları boyunca alkol ve uyuşturucuyla, travma sonrası stres bozukluğundan kaynaklanan sorunlar yaşadığı ortaya çıkmıştı.

Çalışma ayrıca, suçlanan istismarcıların, kurbanlarını tehdit ettiğini belirtirken yüzde 45’inin hediyelerle kurbanlarını kandırdığını, yüzde 63’ünün de onların ailelerin güvenini kazandığını eklemişti.

Bunun yanında, 1994'ten beri sabıka kaydı kontrolleri yaptığını belirten izci topluluğuysa kendi araştırmasına dayanarak suistimal iddialarının yüzde 90'ının "30 yıldan önce" gerçekleştiğini bildirmişti. Child USA, vakaların yüzde 94'ünde izci liderleri ve kurban çocuklar arasında birebir temas olduğunu söylerken, Boy Scouts of America bunun 1987'den beri yasaklandığını iddia ediyor.
 


Independent Türkçe, CNN International

DAHA FAZLA HABER OKU