Osman Kavala: İddianame değil iftiraname; paralel bir cezalandırma uygulaması yapılıyor

"Üç yıl kısa bir süre değil. Özellikle de belli bir yaşın üzerindeyseniz hayatınızdan alınan bu zaman dilimi telafi edilmesi mümkün olmayan bir kayıp haline geliyor"

Fotoğraf: AA

Tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala, hakkındaki iddianamenin “tek kelimeyle iftiraname” olduğunu söyledi. Kavala, kendisine paralel bir cezalandırma uygulaması yapıldığını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

T24’ten Şirin Payzın’a konuşan Kavala, üç yıldan fazla bir süredir cezaevinde bulunuyor. Kavala, “Bu kadar uzun süre tutuklu kalacağınızı düşünüyor muydunuz?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

İlk tutuklandığımda bunun bir değerlendirme hatası olduğunu ve hatanın kısa süre içinde düzeltileceğine inanıyordum. Ancak gelişmeler, yapılanın hukuki bir tasarruf değil, paralel bir cezalandırma uygulaması olduğunu idrak etmemi sağladı. Yeni iddianame zaten tüm bu hukuksuzluğu ve arkasındaki anlayışı aleni hale getirilmiş. Öyle anlaşılıyor ki yargı mensuplarının bir kısmı, siyasi önceliklerin, evrensel hukuk normlarından ve insanların özgür yaşama hakkının korunmasından daha önemli olduğu anlayışını içselleştirmişler. Üç yıl kısa bir süre değil. Özellikle de belli bir yaşın üzerindeyseniz hayatınızdan alınan bu zaman dilimi telafi edilmesi mümkün olmayan bir kayıp haline geliyor. 

Kavala hakkındaki iddianameyi şöyle tanımladı:

Bu, temel hukuk normlarına uygun, suç olan eylemin failini ortaya çıkartmak için hazırlanmış, delil içeren bir iddianame değil, siyasi suçlar işlediğime dair algı oluşturmak amacı ile kaleme alınmış kurmaca türünde bir metin. Tek kelimeyle bir iftiraname.

Kavala, "İddianamede öne sürülen devletin gizli kalması gereken belgelerini aldığınız ve askeri casusluk yaptığınız doğru mu? Ulusal güvenliği tehdit eden belgeleri ele geçirdiğiniz ve casusluk için kullandığınız iddiasına ne dersiniz?" sorusuna da şöyle yanıt verdi:

İddianamedeki casusluk suçlamasının iki özelliği var. Bu suça konu olabilecek hiçbir belge ya da somut bilgiden söz edilmiyor ve yasalardakinden farklı bir casusluk tanımı yapılıyor. İddianamede yasalarda casusluk suçunun açık biçimde tarif edilmediği öne sürülüyor. Anlaşılan savcılık bu durumdan dolayı bir içtihatta bulunmuş ve sivil toplum  faaliyetlerini de içine alacak yeni bir casusluk tanımı yapmış. Bu yeni casusluk tanımından dolayı sekiz aydır tahliyem engelleniyor.

Kavala 3 yıldır cezaevinde

15 Temmuz darbe girişimine yardım ve Gezi eylemlerini organize etme gibi çeşitli iddialarla tutuklu bulunan Kavala 3 yıldır cezaevinde. Gezi davasında tahliye kararı verilmesinin ardından serbest kalması gereken Osman Kavala hakkında, Barkey adıyla anılan dosyadan tutuklama kararı verildi. Ancak Kavala, söz konusu dosyadan da, kanun gereği 2 yıldan fazla tutuklu kalamayacağı için daha önce tahliye edilmişti.

 

T24, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU