Danimarka'da vizon itlafı krizi: Başbakan özür dileyip "Yasadışı olduğunu bilmiyorduk" dedi

Şu ana kadar öldürülen vizon sayısının 2,5 milyonu bulduğu ancak son rakamların muhtemelen çok daha yüksek olduğu ifade edildi

İtlaf edilip kepçelerle atılan hayvanların görüntüleri tepki çekti (AFP)

Danimarka'da tepki çeken vizon itlafıyla ilgili hükümetten hem itiraf hem de özür açıklamaları geldi.

Ülke genelinde 17 milyon vizonun koronavirüse (Kovid-19) dair bir çeşit mutasyonu insanlara bulaştırabileceğine dair korkuların gündeme gelmesinin ardından bu hayvanların itlaf edilmesi kararı devlet krizine dönüştü.

Geçen hafta alınan karar sonrası şu ana kadar 2,5 milyon vizonun öldürüldüğü belirtilirken, yetkiyi veren Başbakan Mette Frederiksen bunun bir hata olduğunu itiraf etti, muhalefet partileri de uygulamayı yürüten Tarım Bakanı Mogens Jensen'in istifasını istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guardian'ın haberine göre itlaf uygulamasına siyasi cepheden gelen muhalefetle birlikte hükümet bu emre dayanak oluşturacak olağanüstü hal düzenlemesini parlamentodan geçirme girişimini geri çekti.

Salı günü parlamentoda soruları yanıtlayan Başbakan Frederiksen geçen hafta vizonların itlaf kararının yasadışı olduğunu bildiği yönündeki suçlamaları reddederek "Yasadışı olduğuna dair bu hafta bilgilendirildik" dedi.

İnsanları sükunete çağıran Frederiksen önceliklerinin "Danimarka'yı pandemide mümkün olduğunca iyi yönlendirmek" olduğunu söyledi.

AFP haber ajansı da Danimarka liderinin vizonların toplu halde itlaf edilmesinin herhangi bir yasal dayanağı olmaması nedeniyle özür dilediğini aktardı.

Ancak Danimarka Gıda ve Çevre Bakanlığı'nın sözcüsü, çoktan başlamış olan itlaf uygulamasının enfeksiyonların görüldüğü bölgelerde sürdüğünü kaydetti. Sözcü bu alanların dışındaki bölgelerde itlafın işbirliği yapmak isteyen çiftçilerle birlikte yürütülmekte olduğunu belirtti.

Yerel polisin verdiği bilgiye göre şu ana kadar öldürülen vizon sayısının 2,5 milyonu bulduğu ancak son rakamların muhtemelen çok daha yüksek olduğu ifade edildi.
 


İstifa çağrılarının hedefindeki Tarım Bakanı Jensen pazartesi günü yaptığı açıklamada özür dileyerek "Bir hata yaptık. Çiftçilerden vizonlarını enfekte bölgelerin dışında itlaf etmelerini istemek için hiçbir yasal dayanak yoktu" itirafında bulunmuştu.

Tepki çeken karar öldürülen hayvanların görüntülerinin de paylaşılmasıyla infial yaratırken, tesislerinde sağlıklı vizonları olan bazı çiftçiler bu hayvanları itlaf etmek için yasal bir dayanak olmadığını söyleyerek ülke çapında verilen "öldürme emrini" protesto etmişti.


Independent Türkçe, Guardian, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU