Taşımacılıkta devrim yaratacak gelişme: İki yolcu 500 metreyi 15 saniyede gitti

Fikir ilk olarak teknoloji milyarderi Elon Musk tarafından 2012'de ortaya atıldı

Tarihi Hyperloop denemesine Josh Giegel ve Sara Luchian katıldı (Virgin Hyperloop)

İnsanları ve eşyaları saatte bin kilometreye varan hızlarda taşımayı amaçlayan Hyperloop teknolojisi, ilk bakışta gerçek olamayacak kadar iyi görünüyor. Ancak önde gelen ABD’li bir şirket, teknolojiyi ticarileştirme yolunda önemli bir adım attı.

Virgin Hyperloop, ilk yolcu taşıma denemesini pazar günü gerçekleştirdi. Bugüne dek görülmemiş hızlarda tren üretmeye çalışan şirket, saatte bin kilometre hız yapabilen aracını başarıyla test etti.

Yüksek hızlı taşımacılıkta “devrim yaratacağı” söylenen Hyperloop, Los Angeles ve San Francisco hattını 45 dakikada tamamlamayı ve sıfır karbon emisyonu vaat ediyor.

İlk olarak teknoloji milyarderi Elon Musk tarafından 2012'de ortaya atılan fikir, Los Angeles merkezli Virgin Hyperloop’un pazar günü gerçekleştirdiği denemeye kadar, insanlı teste tabi tutulmamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu denemeye katılan Josh Giegel ve Sara Luchian isimli iki şirket çalışanı, Nevada çölündeki bir test sahasında iki kişilik bir araçla sadece 15 saniyede 500 metre kat etti.

Yolculardan Luchian, deneyimin "hem psikolojik hem de fiziksel açıdan heyecan verici" olduğunu ve herhangi bir rahatsızlık hissetmediğini söyledi.

Şirkete göre teknoloji gündelik kullanıma sunulduğunda yolcu kapsülleri tek seferde 28 kişi taşıyabilecek. Eşya taşımacılığı için de daha büyük modeller geliştirilecek.

 

Independent Türkçe, AFP, The New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU