Trump'ın seçim gününden beri attığı tweet'lerin üçte birinden fazlası uyarı aldı

"Bu tweette paylaşılan içeriklerin bir kısmı veya tamamı tartışmalı ve bir seçime ya da başka bir toplumsal süreç konusunda yanlış yönlendiriyor olabilir"

(AFP)

ABD Başkanı Trump seçim gününden beri 46 kez tweet atarken bunların yüzde 37'si Twitter tarafından yanlış bilgi uyarısıyla işaretlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumartesi Pensilvanya'daki kritik öneme sahip 20 seçici delege oyunu daha garantilemesiyle birlikte Joe Biden'ın sonunda, seçimin galibi ilan edilene kadar, Twitter kullanıcıları günlerce mevcut başkanın seçimlerin doğruluğuna saldırısına tanık oldu. Trump, yasadışı oy pusulalarının sayıldığını, yasal gözlemcilerin sayımları izlemesine izin verilmediğini ve oy pusulalarının kayıp olduğunu ifade eden paylaşımlar yaptı. 

Ancak Trump, bu iddiaları doğrulayacak herhangi bir kanıt sunmadı. 

 

 

Twitter, Trump'ın yanıltıcı tweet'lerinin görülmesini şu mesajla engelledi:

Bu tweette paylaşılan içeriklerin bir kısmı veya tümü tartışmalıdır ve bir seçime ya da başka bir toplumsal süreç konusunda yanlış yönlendiriyor olabilir.

Twitter eylülde, seçim gecesi seçimle ilgili erken veya yanlış çağrılarda bulunan ya da toplumsal süreç hakkında yanlış bilgilendirme yapan tweet'lerin etiketleneceğini duyurmuştu. Seçim gecesinden bu zamana kadar söz konusu işlem, Trump'ın tweetleri için 17 kez uygulandı. 

The Independent' yaptığı açıklamada Twitter, bu yaklaşımın işaret ve uyarıları kullanıp yanıltıcı içeriklerin etkileşimini kayda değer ölçüde düşürerek dezenformasyonu önemli ölçüde azalttığını bildirdi. 

Mevcut başkan cuma günü attığı tweet'lerden birinde “Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı’nı YASAL OYLAR HESAPLANMASIYLA kolayca KAZANABİLECEĞİNİ" belirtmiş ve şöyle devam etmişti:

GÖZLEMCİLERİN herhangi bir yolla, şekilde veya biçimle işlerini yapmalarına izin verilmedi. Bu nedenle, bu zaman dilimi içinde kabul edilen oylar YASADIŞI OYLAR olarak kabul edilmeli. ABD Yüksek Mahkemesi karar vermeli!

Twitter'ın yanlış bilgilendirme içeriyor şeklinde işaretlediği bu tweet aynı gün içerisinde benzer sonucu paylaşan 4 tweet'ten biri oldu. 

Cumartesi işaretlenen başka bir tweet'teyse şunlar yazıyordu:

Seçim günü, salı akşam 8'den sonra on binlerce yasadışı oy alındı.

Twitter'ın toplumsal bütünlük politikası kapsamında, böyle durumlar normalde bir hesabın engellenmesiyle sonuçlanıyor. Ancak kamuya mal olmuş kişiler (mevcut Amerika Birleşik Devletleri Başkanı da dahil) “kamu yararı istisnası” politikasıyla korunuyor. 

Bu tür durumlarda Twitter, söz konusu tweetleri erişime açık tutuyor ancak bir toplumsal uyarı bildirimiyle doğrudan görünebilir olmalarını engelliyor. 

Pek çok üst düzey Demokrat, Trump'ın Twitter'da yasaklanması için çağrıda bulundu. Demokrat kongre üyesi Gerry Connolly şu tweeti paylaştı:

Hesabını askıya alın, @Twitter. Bu katıksız bir dezenformasyon. Geçerli oylar sayılmaya devam ediyor. Burası Amerika, Rusya değil.

Twitter, toplumsal süreçle ilgili hatalı veya yanıltıcı yönlendiren bilgi içeren tweet'lerin görünürlüğünü azaltarak zararlı dezenformasyonların yayılmasını engellemeye çalışıyor. Bu tür tweet'ler arasında seçime nasıl katılım gösterileceğiyle hakkında yanlış yönlendiren bilgiler, seçmeni baskılama ve gözünü korkutma, seçim sonuçlarıyla ilgili yanıltıcı bilgiler ve tweet yazarının yanlış veya yanıltıcı bağlantısı olanlar bulunuyor. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU