Irak Başbakanı Kazimi, ülkenin yeniden imarı için uluslararası şirketlere ortaklık çağrısında bulundu

Kazimi, "Ülkenin içinden geçtiği ekonomik kriz, bizi tüm Iraklılara daha iyi bir yaşam sunmak için geleceği düşünmeye ve tümüyle petrole dayanmayan sağlam bir reel ekonomi inşa etmeye zorluyor" diye konuştu

Irak Başbakanı Kazimi, Basra’da doğalgaz tesisinin açılışına katıldı / Fotoğraf: Reuters

 

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, Iraklı kurumlar ile uluslararası şirketler arasındaki güçlü ortaklığı, ülke ve ekonomisini kalkındırmak ve gençlere iş fırsatları yaratmanın örnek bir yolu olduğunu söyledi.

Kazimi, dün Basra kentinde ülkenin en büyük doğalgaz üretim tesisinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Ülkenin içinden geçtiği ekonomik kriz, bizi tüm Iraklılara daha iyi bir yaşam sunmak için geleceği düşünmeye ve tümüyle petrole dayanmayan sağlam bir reel ekonomi inşa etmeye zorluyor" dedi.

Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Kazimi, geleneksel olarak ham petrole dayanmayan, gerçek bir kalkınma hamlesini ve ülke ekonomisinin önemli bir sütununu temsil eden hayati önemdeki bu projeyi yapan ve projede çalışanların çabalarını takdir etti. Kazimi, "Proje, Irak’ta ve bizden daha fazlasını hak eden Basra vilayetinde uzun vadeli kalkınma için yeni bir politika gerçekleştirecek" ifadesini kullandı.

Açıklamaya göre Kazimi, "Ülkenin içinden geçtiği ekonomik kriz, bizi tüm Iraklılara daha iyi bir yaşam sunmak için geleceği düşünmeye ve tümüyle petrole dayanmayan sağlam bir reel ekonomi inşa etmeye zorluyor" diye konuştu. Kazimi, Basra ziyareti sırasında ayrıca Büyük Et-Terhib Meydanı projesi kapsamında yer alan Umm Kasr Limanı’nın birleşik elektronik kapılarını açtı.

Irak’ın hâlihazırda yaşadığı ekonomik kriz ve bu ayki memur maaşlarının yatırılmasının gecikmesi gibi neden olduğu sorunlara da değinen Kazimi, silahlı gruplar ve yolsuzluk mafyalarının kontrolü altında bulunan sınır kapısı ve gümrüklerde aldıkları tedbirler sayesinde gümrük gelirlerinde artış yaşandığını dile getirdi.

Kuveyt ile Irak arasındaki sınır ihtilafları ve demiryolu bağlantısı sorunu nedeniyle Basra’daki Fav Liman inşasının tamamlanması hususundaki soru işaretleri cevap bekliyor. Kazimi, Fav Limanı meselesi hakkında, "Bu Liman, hükümetin öncelikleri arasında yer alıyor. Ülkenin yaşadığı büyük sorunlara rağmen, Liman’da çalışmaların başlaması adına yabancı şirketlerle anlaşmaya varmak için çok çalışacağız" dedi. Fav Liman Projesinin üstlenicisi Daewoo E&C şirketinin daha önce limanı tamamlamaktan vazgeçtiği bildirilmişti. Kazimi ise Basra’daki açıklamasında, Irak’ın liman inşası için yeni şirketlerle sözleşme yapacağını söyledi. Irak Ulaştırma Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, Daewoo E&C şirketinin, İtalyalı bir danışman tarafından hazırlanan Fav Limanı inşa projesini tamamlamak için yaptığı prensip anlaşmasından geri çekildiğini duyurdu. Bakanlık Sözcüsü açıklamasında, "Şirket ilave ücret ve projeye devam etmek için sözleşme süresinin uzatılmasını talep etti. Ulaştırma Bakanı şirketin talebini reddederek, şirketten Bakanlık ile imzaladığı anlaşmaya bağlı kalmasını istedi. Anlaşma 3 buçuk yıllığına imzalandı ve buna göre Limanın derinliği 19.8 metreden fazla olmalı. Liman Iraklıların hayat damarlarıdır ve bunda herhangi bir ihmalkarlık olmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kazimi, ülkenin en büyük güney vilayeti ve Irak petrolünün yüzde 80’inden fazlasını ihraç eden petrol zengini Basra vilayetini ziyaret ederek, burada dev doğalgaz üretim tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Tesis, Basra Doğalgaz Şirketi tarafından inşa ediliyor. Kazimi, açılış konuşmasında, "Bu tür projeler, geleneksel olarak ham petrole dayanmayan ve ülke ekonomisinin önemli bir sütununu temsil ediyor. Proje, Irak’ta ve bizden daha fazlasını hak eden Basra vilayetinde uzun vadeli kalkınma için yeni bir politika gerçekleştirecek" dedi.

Irak Meclisi Hükümet Programlarını Denetleme ve Stratejik Planlama Komisyonu üyesi Aras Habib Kerim, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, "Irak’ın halihazırda içinden geçtiği ekonomik krize çözüm aramanın yanında bir de bu krizin başlıca sebeplerine de çözümler aramalıyız. Mevcut ekonomik kriz, eski rejimin düşüşünden bu yana izlenen yanlış ekonomi kuramının sonucu olan bir vakıadır. Akıllı milletler hatalarından faydalanarak onlardan ders ve ibret alır. Sahip olduğumuz enerji, kapasite ve imkanlarla sağlam bir ekonomi inşa etmek için önümüzde halen fırsatlar var" diye konuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU